Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 20:07

Για τον Δήμο Καλαμάτας και τον Σταύρο Μπένο

Γράφτηκε από την
Για τον Δήμο Καλαμάτας και τον Σταύρο Μπένο

Του Μπάμπη Κάρβελη

Επειδή κάποιοι φίλοι θυμούνται επιλεκτικά πράγματα, χρειάζεται πιστεύω να θυμηθούμε την ιστορία της πόλης. Πρώτα απ’ όλα και κύρια: Την δημοτική αρχή το 1978 την κέρδισε συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς  ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσωτερικού και ανεξάρτητοι, δεν την κέρδισε μόνο του το ΠΑΣΟΚ. Τα τότε στελέχη του ο κόσμος δεν τα ήξερε καλά – καλά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά: Η “Ελευθερία” είχε δημοσιεύσει κάποια μέρα ρεπορτάζ με το πού ανήκει κάθε υποψήφιος της αλλαγής. Αρχικά οι Πασόκοι εξοργίστηκαν, ότι τους στοχοποιεί η εφημερίδα, στη συνέχεια όμως παρακαλούσαν για επανάληψη του δημοσιεύματος γιατί μόνο έτσι γινόντουσαν γνωστοί.

Τις βάσεις του έργου της η νέα τότε δημοτική αρχή τις έθεσε ενώ ακόμη είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ. Η βοήθεια του Θανάση του Φιλιππόπουλου ήταν σημαντική – ιδιαίτερα στην ίδρυση του νοσοκομείου που ήταν αποκλειστικά δικό του έργο – δεν ήταν όμως κυρίαρχη. Η βοήθεια δε αργότερα του πράσινου νομάρχη ήταν μηδενική. Για να τελειώνουμε: Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής και πρωτεργάτη τον Σταύρο Μπένο, με την ενεργή συμμετοχή των συνεργατών του, με την εργώδη προσπάθεια του προσωπικού δυναμικού του Δήμου, με την ανεκτίμητη βοήθεια Γεννηματά, Μελίνας, Χαραλαμπόπουλου, με τις εμπνευσμένες εισηγήσεις του Γρηγόρη Διαμαντόπουλου και των συνεργατών του έκανε όλο το έργο. Παρέλαβε ένα χωριό πνιγμένο στις λάσπες και την σκόνη και παρέδωσε μια πόλη πρότυπο. Με το σχέδιο πόλης, την ΔΕΠΑΚ και τις σχολές της, την ΔΕΥΑΚ το δίκτυο αποχέτευσης και τον βιολογικό, τη νέα αγορά, το κυκλοφοριακό και τα πάρκινγκ, τα παραδοσιακά δημοτικά κτίρια, τη μαρίνα, την τέντα και τα γήπεδα, τους κάδους καθαριότητας και τη ΜΟΛΑΚ κλπ. Σε τελική ανάλυση νομίζω πως υποτιμά το έργο του Σταύρου όταν εξαίρεται μόνο το πραγματικά σπουδαίο έργο της ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς.

Το κυριότερο όλων: Ο Σταύρος ο Μπένος δεν έδρασε ποτέ ως κομματικός δήμαρχος. Δεν δίστασε να συνεργαστεί με οποιονδήποτε προκειμένου να προωθήσεις τα συμφέροντα της πόλης. Όσοι τον «εξυμνούν» ως δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ τον μικραίνουν.


NEWSLETTER