Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 21:20

Οδυσσέας Ελύτης: "Η Ποίηση αρχίζει από εκεί που τη τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος"

Γράφτηκε από την
Οδυσσέας Ελύτης: "Η Ποίηση αρχίζει από εκεί που τη τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος"

 

Της Νικόλ Παπαδοπούλου

Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911-18 Μαρτίου 1996) ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της λογοτεχνικής γενιάς του ‘30. Βραβευμένος το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (ο δεύτερος και ο τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ), συνεχίζει να αποτελεί έως και τώρα, ένα από τα ισχυρότερα ποιητικά στίγματα που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή.

Ο "Ποιητής του Φωτός" λοιπόν, όπως εύλογα έχει χαρακτηριστεί, δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί, να μαθαίνει, να αναρωτιέται, να αμφισβητεί και να προσπαθεί να βρίσκει κάθε είδους ακτίνα φωτός στο σκοτάδι. Είναι εκείνος ο φίλος, ο σύζυγος ή ο αδερφός ακόμα και εκείνος ο περαστικός που μπορεί να σου μιλήσει, που παρά τη βαρβαρότητα που θα δει να σκεπάζει κάθε του ύπαρξη, να αλλοιώνει κάθε είδους καλό που του έχει απομείνει, δε θα πάψει ποτέ να μιλάει για τον άνθρωπο και να βλέπει το μεγαλείο και τις λύσεις που ο ίδιος φέρει μέσα του.  Ο ίδιος μάλιστα σε μια ομιλία του για το βραβείο Νόμπελ υποστήριξε ότι "εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους πενιχρούς είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ´όλα αυτά βρίσκεται στα χέρια μας".

Αυτή λοιπόν, είναι η ποίηση του Ελύτη. Εκείνες οι λέξεις που μέσα τους συναντάς τη ζωή σου. Εκείνοι οι στίχοι που σε κάνουν να σκεφτείς, να ταυτίσεις το πέρασμά σου, με εκείνο του ποιητή. Αυτές οι εικόνες που σε κάνουν να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις. Είναι εκείνα τα ποιήματα που χρόνια τώρα μέσα στις τάξεις προσπαθούν να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν οι μαθητές. Είναι ο έρωτας, η φύση, η θρησκεία και η ελλάδα. Εκείνη η στιγμή όπου ο πολιτισμός γίνεται ιστορία με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ολόκληρη γενιά. Και εκείνη η ατολμία που απροσμένα θα μεταμορφωθεί σε τόλμη και θα φωτίσει τις ζωές μας.

Όπως πολύ ωραία είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης," Η Ποίηση αρχίζει από εκεί που τη τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος ". Με άλλα λόγια, η ποίηση είναι μια άλλη όραση γιατί μας δείχνει την άλλη όψη των πραγμάτων (ιδανικό-πραγματικό). Ο Ελύτης λοιπόν, μέσα από τη ποιητική του ματιά ανέδειξε και την Ελλάδα, το τοπίο της και τον πολιτισμό της. Μίλησε για την Ιστορία και τα πάθη της. Φανέρωσε τη μαγεία της ελληνικής γλώσσας, κατακύρωσε με μαγικό τρόπο έναν άλλο κόσμο και μας έμαθε ότι η πραγματικότητα δεν νοείται χωρίς το ποιητικό της μυστήριο. Γι´αυτό " η ποίηση του Ελύτη σταλάζει φως στην ψυχή, βάλσαμο στις πληγές και διορθώνει τις ανορθογραφίες των ανθρώπων."

Για τον Ελύτη λοιπόν, "η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μέσα στο ελάχιστο ".

Από τα σημαντικότερα ποιήματα που αναδεικνύουν το ταλέντο του: Άξιον Εστί, Το Μονόγραμμα, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας, Ο Μικρός Ναυτίλος, Μαρία Νεφέλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER