Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 22:30

Ηταν μόνο το εναρκτήριο κτύπημα

Γράφτηκε από την
Ηταν μόνο το εναρκτήριο κτύπημα

 

Αμέσως μετά την επιβολή της απόλυτης κυριαρχίας των Ταλιμπάν έγραψα το αυτονόητο.

Ότι την παταγώδη αποτυχία της Δύσης να αντιμετωπίσει αυτό το ισλαμικό κίνημα και να δημιουργήσει στο Αφγανιστάν ένα κράτος που να λειτουργεί με κανόνες δικαίου και δημοκρατικές διαδικασίες, θα ακολουθήσει μια νέα έκρηξη όλων των ακραίων ένοπλων φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Από το “Ισλαμικό Κράτος” ως τους “Μπόκο Χαράμ” και από την “Αλ Κάιντα” ως την “Αλ Νούσρα” και τις άλλες αναρίθμητες οργανώσεις σαλαφιστών κάθε είδους, περιλαμβανομένων των “Αδελφών Μουσουλμάνων” της Αιγύπτου και του Μαγκρέμπ.

Εμείς εδώ, αλλά και όλος ο δυτικός κόσμος, θεωρούμε τους “Ιεροσπουδαστές”, όπως είναι η πραγματική απόδοση του όρου “Ταλιμπάν”, διότι έτσι ξεκίνησαν από τα “ιεροδιδασκαλεία”, τους “μεντρεσέδες” της Πεσαβάρ και της ευρύτερης περιοχής του βορειοδυτικού Πακιστάν, πολύ άγριους. Αλλά υπάρχουν στον χώρο του ισλαμικού τόξου πολλοί και κατά πολύ αγριότεροι, που θεωρούν τους Ταλιμπάν ...μαλθακούς. Ένα κομμάτι από αυτούς είναι οι μαχητές του “Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν”. Μια στρατιωτική δύναμη το πολύ 4.000 ανδρών, Αφγανών, Πακιστανών και Τσετσένων που κινούνται με άνεση μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν. Και ονειρεύονται ένα ισλαμικό χαλιφάτο στην ιστορική περιοχή του Χορασάν, που περιλαμβάνει εκτός του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, και μέρος του Ιράκ αλλά και κάποιων ισλαμικών πρώην σοβιετικών “δημοκρατιών”. Είναι αυτοί που  αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο της Καμπούλ με τη μέθοδο των βομβιστών αυτοκτονίας, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Τώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τους απειλεί ότι οι υπηρεσίες του θα τους βρουν όπου και αν βρίσκονται και θα τους τιμωρήσουν. Μακάρι να τα καταφέρει. Αλλά, ακόμη καλύτερα, μακάρι ο ίδιος και οι πολυδάπανες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ να ξεκινούν από μια λογική βάση. Από την επίγνωση δηλαδή ότι αυτοί οι ακραίοι δεν πρόκειται να αναλωθούν σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν, αλλά θα μεταφέρουν τα κτυπήματά τους στο “γήπεδο του εχθρού”. Να ετοιμασθούν δηλαδή για νέο κύμα τρομοκρατικών κτυπημάτων στη Δύση, κυρίως επί ευρωπαϊκού εδάφους, με στόχους άμαχους ανύποπτους πολίτες όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο αμερικανικούς.    

Αυτό που συνέβη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν απλώς το εναρκτήριο λάκτισμα. Από δω και πέρα πρέπει να περιμένουμε νέα “Μπατακλάν”. Και, δυστυχώς, αμφιβάλλω για το αν είμαστε έτοιμοι. Μακάρι να βγω ψεύτης. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER