Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 12:00

ΔΕΔΔΗΕ: Το Έγκλημα ολοκληρώθηκε

Γράφτηκε από την
ΔΕΔΔΗΕ: Το Έγκλημα ολοκληρώθηκε

Του Γιώργου Μπίτζα, Προέδρου ΕΔΟΠ/ΔΕΗ

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, στο Αυστραλιανό επενδυτικό funds Macquarie με τίμημα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ αγνοεί ότι η ΔΕΗ ακρωτηριάζεται ενεργειακά και απαξιώνεται χάνοντας το νευραλγικό αυτό περιουσιακό στοιχείο.

Αγνοεί ότι τα έσοδα της ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι 350 εκατομμύρια ετησίως.

Αγνοεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ισχυρό χαρτί, μονοπωλιακή επιχείρηση και διαθέτει εγγυημένη απόδοση 7%, όταν στην Ευρώπη οι άλλοι διαχειριστές της Ε.Ε. περιορίζονται σε αποδόσεις της τάξης του 2,5%!

Αγνοεί το γεγονός, ότι προσφάτως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), ενέκρινε το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024, να κυμαίνεται στα 800 ευρώ εκατομμύρια ετησίως. Δηλαδή (771,781,780 και 808 αντίστοιχα για τα έτη 2021-2024) υπερκαλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές δαπάνες, όσο και το επενδυτικό του πρόγραμμα δηλαδή (210,260,337 και 408 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα) για τα παραπάνω έτη, πέραν των επιχορηγήσεων ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ, από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Αγνοεί επίσης, ότι διαθέτει ένα δίκτυο 245.000 χλμ το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση, για ανάλογη ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5η γενιάς, αφού η τεχνολογία 5G, προϋποθέτει υποδομές και πυκνό δίκτυο οπτικών ινών, οι οποίες μπορεί να κουμπώσουν στο υφιστάμενο δίκτυο.

Επιπλέον, αν κρίνει κανείς την απογείωση των τιμών στην ενέργεια και σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, μπορεί εύκολα να καταλάβει το ενδιαφέρον των ξένων για τα χρυσοφόρα δίκτυα της χώρας, χωρίς να αγνοείται η επένδυση των «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος, πρόκειται για 7,5 εκατ.μετρητές, καθώς και η επιμονή της κυβέρνησης να πουλήσει μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, όσο και για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν κάποια στιγμή τα σπασμένα, προκειμένου να ρεφάρει και να κερδοσκοπήσει ο νέος αγοραστής του 49%, ανεβάζοντας βεβαίως το ενεργειακό κόστος!

Φαίνεται πως δε διδάχθηκε τίποτα απολύτως, η κυβέρνηση από το παραλίγο black out του καλοκαιριού και των προηγούμενων χρόνων λόγω έλλειψης Ηλεκτρικής Ενέργειας, από τα καιρικά φαινόμενα, από την άνοδο των τιμών και γενικότερα από τα τόσα ζητήματα που προκαλεί η ελεύθερη αγορά στην διαχείριση της Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και οι επικίνδυνες πολιτικές που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και κυρίως η σημερινή κυβέρνηση με την απολιγνιτοποίηση της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, από μία χώρα που ήταν αυτάρκης σε ενέργεια έγινε παρίας εξαρτώμενη από εισαγόμενο καύσιμο, όπως είναι το φυσικό αέριο, το οποίο δυστυχώς μετέτρεψαν σε κύρια πηγή ενέργειας και πανάκριβη για τη χώρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων Ηλεκτρικού ρεύματος με απρόβλεπτες συνέπειες για την Έλληνα καταναλωτή, αφού πλέον η Ηλεκτρική Ενέργεια συμπεριφέρεται ως ένα κοινό προϊόν και όχι ένα κοινωνικό προϊόν που πράγματι είναι.

Συνακόλουθα θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση σε μία εποχή ενεργειακής κρίσης και έκρηξης τιμών να ενισχύσει το δημόσιο έλεγχο και τις υποδομές, αλλά δυστυχώς επέλεξε να τα ξεπουλήσει, κακώς!!!
Ξεχνά για μια ακόμη φορά, ότι μία χώρα είναι ισχυρή αν έχει ισχυρό κράτος. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας, έχει επιλέξει τον δρόμο της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή της ασυδοσίας της αγοράς, αφού ο ανταγωνισμός αποδεικνύεται κίβδηλος και η απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας μια φενάκη.


NEWSLETTER