Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 11:44

Η τεράστια σημασία της εμπιστοσύνης

Γράφτηκε από την
Η τεράστια σημασία της εμπιστοσύνης

Δεν πάμε καλά στην διαχείριση της πανδημίας.

Και δεν πάμε καλά όχι μόνον σε τοπικό επίπεδο, όπως π.χ. στην Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας έχει φθάσει το 90%, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Και ο λόγος είναι απλός. Έχουν αποτύχει, κυβέρνηση και επιστήμονες, να πείσουν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Και το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγουμε στην επιβολή μιας μορφής περιοριστικών μέτρων, σε ένδεκα νομούς της χώρας, κυρίως στην Μακεδονία και την Θράκη, αλλά και στην Λάρισα. Μέτρων, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί. Τα οποία πολλοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως… δόσεις ασπιρίνης σε προσπάθεια αντιμετώπισης… καρκίνου. 

Το μέγα πρόβλημα δεν είναι μόνον οι υστερικοί αρνητές της πανδημίας και του εμβολίου. Αυτοί δεν συνιστούν την πλειονότητα των ανεμβολίαστων. Εκείνοι που υπερτερούν είναι όσοι φοβούνται, όσοι δεν έχουν πεισθεί, όσοι κυριαρχούνται από τις επιφυλάξεις τους. Και αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται βεβαίως με… ρουκέτες εξυπνάδας, σαν αυτή που εξαπέλυσε από τον ΣΚΑΙ ο Άρης Πορτοσάλτε, που πρότεινε να κόβονται οι συντάξεις των ανεμβολίαστων! Με την ίδια λογική, κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με εκείνους που δεν είναι συνταξιούχοι, αλλά εργαζόμενοι. Να τους κόψουμε και αυτών τους μισθούς. Με τέτοια φόρα, ίσως θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά τον Καιάδα. (Ελπίζω να μη δω, στις επόμενες εκλογές, και τον Πορτοσάλτε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ώστε να μπει και αυτός στη Βουλή, να ανταλλάσσει πάσες με τον Μπογδάνο).
Τον περασμένο Ιανουάριο η Πορτογαλία βρισκόταν στην ίδια και χειρότερη θέση με εμάς. Τόσον ως προς την έκταση των κρουσμάτων όσο και ως προς τον ρυθμό των θανάτων. Αλλά κατάφερε ένα θαύμα. Είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της να εμβολιάσει το 85% των πολιτών της.
Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Πορτογαλίας οφείλεται στον υποναύαρχο Henrique Gouveia e Melo, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την εξάπλωση του εμβολίου στη χώρα τον Φεβρουάριο. Και έκανε μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, στηριζόμενος στην πειθώ.   
Στην πειθώ στηρίχθηκε και το “ελληνικό θαύμα” της άνοιξης του 2020. Όταν κρεμόμασταν από τα χείλη του Σωτήρη Τσιορδα. Και ύστερα ήλθε η χαοτική πολυφωνία. Τα “μίνι λοκντάουν” δεν μας σώζουν. Χρειάζεται να πεισθούν, με νέα μηνύματα, οι ανεμβολίαστοι. Βρείτε λοιπόν έναν τρόπο.

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER