Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 19:29

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Γράφτηκε από την
Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Του Θανάση Πετράκου

Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και πρώην βουλευτής Μεσσηνίας

 

Με δεδομένη την τρομακτική αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης  οφείλουμε να απαιτήσουμε πολίτες, φορείς και αυτοδιοίκηση να πάρει η κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα : 

1.Για το ηλεκτρικό ρεύμα:

Είναι γνωστό ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος  αυξήθηκαν κατά 40 % (την περίοδο 201Ο-2014) λόγω κυρίως της αύξησης των τελών και των φόρων. Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μητσοτάκη βιώνουμε και καταγράφονται νέες αυξήσεις 15-20% στους λογαριασμούς του ρεύματος λόγω της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της απόφασης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση :

Συνεπώς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα:. Με πρώτα την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την ακύρωση της απόφασης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση  και την επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης. Αν γίνουν όλα αυτά  και καταργηθούν και οι διάφοροι  Ειδικοί φόροι , τα διάφορα τέλη , τα ΥΚΩ  μειωθεί και ο ΦΠΑ  και επανέλθει η κλιμακωτή  τιμολόγηση   τότε μπορεί  να υπάρξει  μείωση έως και 55 %! Στο λογαριασμό του ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο) . 

Αυτό προκύπτει και αποδεικνύεται από τα  ίδια τα στοιχεία   και τα γεγονότα: α) Η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει εκτινάξει την τιμή της Η.Ε. στη χονδρική αγορά στα 185, 6 ευρώ /Mwh. β) Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ . Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /Mwh. Ενώ μια λιγνιτική μονάδα έχει λειτουργικό κόστος 120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος των ρύπων του CO2. Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh!

γ) Η Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10% έως 26%   για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.

δ) Κατάργηση φόρων και τελών :

  1. Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.
  2. Ενιαίος λογαριασμός σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ.Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.

iii. Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης   για αυτό απαιτείται περαιτέρω  άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%  γεγονός που θα φέρει μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 2%.

iv)Να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ.   Ε. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση ανακούφιση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh, με μείωση της τάξης του 22% στο λογαριασμό της.

  1. v) Ενιαία Καθετοποιημένη ΔΕΗ σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή - Προμήθεια και άρα ενιαία τιμή, χρέωση και ενιαίος λογαριασμός ρεύματος. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Πέρα από τις οικονομίες κλίμακας και την φθηνότερη τιμή ρεύματος που θα επιφέρει άμεσα η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, θα γλιτώσουν τα νοικοκυριά και όλοι οι καταναλωτές  από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση και θα πληρώνουν έναν   ΦΠΑ στο ρεύμα.

Ο αγώνας λοιπόν για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η.. Αυτά προϋποθέτουν  την ανατροπή των νεοφιλελευθέρων  πολιτικώνκαι άμεσα την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μαλλον πιο σωστά η Μητσοτάκης Α.Ε.

ε)  Ειδικά όμως για τους ανθρώπους που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας απαιτούνται και επιπλέον μέτρα. Απαιτείται η  επαναφορά του  νόμου 4320/ 19-03-2015. Ο συγκεκριμένος  νόμος που ψηφίστηκε το Μάρτη του 2015 (υπουργός  Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης ), προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου 4320/19-03-2015  θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

 

  1. Είναι γνωστό ότι έχουμε δραματική αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου κατά 108,5% και του Πετρελαίου κατά 29% .Συνεπώς απατούνται γενναία μέτρα και όχι ψίχουλα για να ζεσταθεί ο  κόσμος το χειμώνα , να κινηθεί η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μειωθούν τα  μεταφορικά  έξοδα αλλά και για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες τη γη τους:

α) Για το πετρέλαιο θέρμανσης προτείνουμε: Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή στα 21 €/χιλιόλιτρο  από τα 280€/χιλιόλιτρο  που είναι σήμερα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή .β) Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή. γ) Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο  και τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους .Γι αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από  τα  330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66  ευρώ/χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ   στο χαμηλό συντελεστή. δ) Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές .ε) Για  το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη : Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ  και να  επανέλθουν στα  προμνημνιακά επίπεδα και να  μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ  στο χαμηλό συντελεστή.

 


NEWSLETTER