Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 23:01

Μη δοθεί λαθεμένο μήνυμα

Γράφτηκε από τον

Ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας επιβάλλει το θλιβερό γεγονός με την τραγική κατάληξη μιας αστυνομικής καταδίωξης στο Πέραμα.

Πρωτίστως να αξιολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς σκοπιμότητες τα δεδομένα.
* Δεδομένο πρώτο: Έχουμε έναν νεκρό, αντί μίας ή περισσοτέρων συλλήψεων, ως μη όφειλε.
* Δεδομένο δεύτερο: Η ειδική δύναμη της ΕΛΑΣ, η ΔΙΑΣ, συγκροτείται σε συντριπτικό ποσοστό από πολύ νέα παιδιά, συνήθως διάγοντα μόλις την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, που κινούνται με τα δίκυκλά τους καλούμενα να προστατεύσουν την κοινωνία από την εγκληματικότητα, αλλά χωρίς να έχουν υποστεί τον απαιτούμενο βαθμό εκπαίδευσης. Μια ομάδα τόσων αστυνομικών, που θα ήταν ορθώς εκπαιδευμένη, ακόμη και αν φοβόταν ότι οι καταδιωκόμενοι κλέφτες του αυτοκινήτου ήταν ένοπλοι, θα έκανε χρήση του δικού της οπλισμού μόνο αν δεχόταν πυρά, ως αναγκαία αυτοάμυνα, είτε επειδή το κλεμμένο όχημα χρησιμοποιήθηκε από τον οδηγό του ως “όπλο” επίθεσης, εμβολίζοντας τα δίκυκλα των αστυνομικών, μόνο για να πετύχουν την ασφαλή ακινητοποίηση του οχήματος. Με απλά λόγια, θα τραβούσαν τα πιστόλια μόνο για να καταστήσουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου διάτρητα.
* Δεδομένο τρίτο: Το τμήμα εκείνο των Ρομά που εκπαιδεύεται εξ απαλών ονύχων στην παραβατικότητα, πρωτίστως δε στις κλοπές, τις ληστείες και τη διακίνηση ναρκωτικών, είναι μεγάλη πληγή, ιδίως στις περιοχές όπου υπάρχουν πολυάνθρωποι αυθαίρετοι καταυλισμοί. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μάστιγα και ας με πουν “ρατσιστή”. Και όταν μη επαρκώς εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με συμμορίες Ρομά ή ακόμη και με μεμονωμένα άτομα, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να διαχειριστούν την υπόθεση αναίμακτα. Θυμίζω το περιστατικό στην Ανδραβίδα Ηλείας, όπου διερχόμενος εκτός υπηρεσίας ο αστυνομικός Βασίλης Μαρτζάκλης προσπάθησε να εμποδίσει έναν Ρομά την ώρα που διέπραττε κλοπή και εκείνος τον κάρφωσε θανάσιμα με μαχαίρι στο στήθος.
Βεβαίως και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν. Αλλά μη φθάσουμε να αποδεχθούμε και τη “λογική” συγγενούς του νεκρού, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση υποστήριξε ότι η καταδίωξη ήταν άδικη “για ένα κλεμμένο αυτοκινητάκι”.
Εκτός αν θέλουμε τα παιδιά με τα δίκυκλα απλώς να κόβουν βόλτες μέσα στις πόλεις ίσα για να ...παρατηρούν. Να ασχολούνται μόνο με καταγγελίες για …διατάραξη της κοινής ησυχίας, αφήνοντας ...στην ησυχία τους τους εγκληματίες, είτε Ρομά είτε “λομνά”.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com