Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 22:58

Πάρτε μέτρα απλά, αλλά αποδοτικά

Γράφτηκε από τον
Πάρτε μέτρα απλά, αλλά αποδοτικά

Οι ασχολούμενοι με την πανδημία επιστήμονες, όταν συνεδριάζουν, σκέπτονται ποια μέτρα πρέπει να εισηγηθούν ώστε να περιορισθεί η διασπορά του ιού.

Οπότε καταλήγουν να εισηγούνται διάφορες απαγορεύσεις. Αλλά η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως δεν αρκούν οι απαγορεύσεις για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, διότι συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αν όχι και άχρηστες, όταν ούτε οι μηχανισμοί ελέγχου της εφαρμογής τους επαρκούν, ούτε είναι συμβατές με την πραγματικότητα.
Αν όμως “σπεσιαλιτέ” των επιστημόνων είναι οι απαγορεύσεις, υποχρέωση των πολιτικών, κ. Πρόεδρε, είναι να προχωράτε παραπέρα, σε θετικά πρακτικά μέτρα που θα καθιστούν την καθημερινότητα των πολιτών λιγότερο επικίνδυνη. Καλή είναι η σήμανση στα αστικά μέσα μεταφοράς που “απαγορεύει” να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, αλλά στην πράξη μοιάζει με κοροϊδία, διότι οδηγεί στη... σαρδελοποίηση των ορθίων, όταν τα δρομολόγια είναι τόσο αραιά, ώστε οι επιβάτες μην έχοντας χρόνο αλλά ούτε και αντοχές να περιμένουν μέσα στο κρύο ή την βροχή, χώνονται στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο απόστασης.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταγράψει αυτή την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή τα μέσα αστικών συγκοινωνιών λειτουργούν ως θερμοκήπια πολλαπλασιασμού των λοιμώξεων. Διότι από μόνη της η μάσκα δεν αρκεί για να προσφέρει σωστή προστασία. Το θέμα είναι τι κάνετε εσείς που κυβερνάτε ώστε να περιορισθεί αυτός ο κίνδυνος. Ε, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλήξετε σε κάποια πρακτικά μέτρα. Με πρώτο την πύκνωση των δρομολογίων. Και μην πείτε “δεν έχουμε πολλά λεωφορεία και οδηγούς”, διότι θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.
Τα τουριστικά λεωφορεία τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες είναι σε μεγάλο βαθμό παροπλισμένα, άρα διαθέσιμα. Αλλά ακόμη και τα λεωφορεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ είναι σε κάποιο ποσοστό διαθέσιμα. Διότι η κίνησή τους είναι εξαιρετικώς μειωμένη, σε σύγκριση με τις προ πανδημίας αντίστοιχες περιόδους. Επομένως υλικό προς αξιοποίηση, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί με προσωρινές μισθώσεις, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε στην επίταξη.
Μη μου πείτε ότι αυτό έχει μεγάλο κόστος, διότι γνωρίζετε ότι δεν είναι αλήθεια. Τα χρήματα που θα ξοδεύατε για μια τέτοια λύση, είναι λιγότερα από όσα θα δαπανηθούν για τις νοσηλείες εκείνων που θα προσβληθούν από τον ιό επειδή θα το έχετε αμελήσει.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER