Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 23:08

Σοβαρευθείτε, αφήστε αυτά τα... σκέρτσα

Γράφτηκε από τον
Σοβαρευθείτε, αφήστε αυτά τα... σκέρτσα

Του Γ. Π. Μασσαβέτα

Την περασμένη Κυριακή είχε την καλοσύνη ο “κολλητός” μου να με βγάλει για καφέ στην ηλιόλουστη Γλυφάδα. Κάτσαμε στο τραπεζάκι, ήλθε ο σερβιτόρος και πριν από οτιδήποτε άλλο, ζήτησε να ελέγξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας. Βγάλαμε τα κινητά μας, έβγαλε και εκείνος το δικό του και “σάρωσε” το τετράγωνο με την κρυπτογράφηση του γραμμικού κώδικα. Ήταν βεβαίως και ο ίδιος εμβολιασμένος, διαφορετικώς θα είχε μείνει εκτός εργασίας. Όπερ σημαίνει, για να μην κοροϊδευόμαστε, ο εμβολιασμός για ένα μέρος των ανθρώπων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα έχει καταστεί ουσιαστικά υποχρεωτικός.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι ο διοικητής του οικείου αστυνομικού τμήματος εμφορείται από πνεύμα αυστηρής προσήλωσης στο καθήκον, έχει αυξημένη αίσθηση πιστής εφαρμογής των νόμων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ειδικώς, εν προκειμένω, των μέτρων αποτροπής διασποράς του ιού. Οπότε είχε δώσει εντολή στους νεαρούς αστυφύλακες να πάρουν σβάρνα όλα τα παραλιακά στέκια και να κάνουν συστηματικό έλεγχο για το αν τηρούν τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και αν σερβίρουν μόνο εμβολιασμένους.
Δείτε τώρα τη διαφορά. Ο σερβιτόρος, αν δεν ήταν εμβολιασμένος θα έχανε τη δουλειά του. Ο αστυνομικός που θα μας έλεγχε, ερχόμενος τόσο κοντά μας όσο τουλάχιστον και ο σερβιτόρος… δικαιούται να είναι ανεμβολίαστος. Διότι, ως απεφάνθη με ύφος αυθεντίας σαράντα ειδικών λοιμωξιολόγων ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος... δεν πειράζει να είναι ανεμβολίαστοι οι αστυνομικοί. Διότι, λέει, δεν είναι στα πενήντα πιο εκτεθειμένα στον ιό επαγγέλματα.
Δεν αφήνετε αυτά τα ...σκέρτσα; Τα προκλητικά για τη νοημοσύνη των πολιτών ευφυολογήματα;
Αντιλαμβάνομαι ότι δεν σας είναι εύκολο να θέσετε σε καθεστώς αναστολής εργασίας όλους τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς, διότι προφανώς είναι τόσοι πολλοί, ώστε αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργική αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Αλλά όταν μια κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει τους κρατικούς υπαλλήλους, που είναι ταγμένοι να ελέγχουν όλους τους άλλους για το αν και πώς εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της πανδημίας, να τα εφαρμόσουν πρώτοι στον εαυτό τους, τότε το όλο σύστημα “μπάζει” αγρίως.
Αφήστε που τίθεται και θέμα συνταγματικώς απαράδεκτης άνισης μεταχείρισης. Διότι περίπου 6.000 υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή είναι ανεμβολίαστοι με σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Και οι μεν και οι δε είναι κρατικοί υπάλληλοι, γιατί τέτοια ανισότητα αντιμετώπισης;

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER