Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 21:27

Αποφασίστε τουλάχιστον για τις μάσκες

Γράφτηκε από τον
Αποφασίστε τουλάχιστον για τις μάσκες

Του Γ. Π. Μασσαβέτα

 

Μετά την βροχή ένας λαμπερός ήλιος καταυγάζει την αττική γη. Η βρεγμένη γη και τα δένδρα γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αρώματα. Από τις νεραντζιές του δρόμου ως την γαζία του διπλανού σπιτιού. Οπότε, μαζί με τα σαλιγκάρια, βγαίνουν μετά την βροχή και οι άνθρωποι. Είναι, για την όραση και για την όσφρησή μας, μια υπέροχη ημέρα. Αλλά μέχρι εκεί. Διότι κατά τα λοιπά είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα. Διότι χθες είχαμε 105 νεκρούς. Και 600 διασωληνωμένους. Από τους οποίους είναι στατιστικώς βέβαιο ότι θα χάσουμε πάνω από τετρακόσιους. Και περιμένουμε τα χειρότερα.

Είμαι περίεργος να δω τι περιμένετε, κ. Πρόεδρε, πού περιμένετε να φθάσει ο ημερήσιος δείκτης των θανάτων, για να συνειδητοποιήσετε, επιτέλους, ότι μπορεί τα σκληρά μέτρα περιορισμών να έχουν “πολιτικό κόστος” για την κυβέρνησή σας, αλλά μια νερόβραστη ενδιάμεση πολιτική, που κάνει τα στραβά μάτια, πότε στην μια ομάδα και πότε στην άλλη, έχει βαρύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.   

Μαζί με τα σαλιγκάρια βγήκα και ελόγου μου να περπατήσω λίγο. Και όσο περπατούσα βάλθηκα να μετράω. Πόσοι φορούσαν μάσκα και πόσοι όχι. Σταμάτησα στους τριακόσιους. Από τους οποίους μόνον οι 72 φορούσαν μάσκα. Ήταν βεβαίως και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι δεν την φορούσαν, αλλά την είχαν απλώς μαζί τους. Είτε ως… περιβραχιόνιο, είτε ως υποσιάγωνο κλπ.

Φαντάζομαι ότι διαβάζετε και εσείς τις μελέτες διαφόρων επιστημονικών ομάδων, αλλά και τις συστάσεις του ΠΟΥ. Ότι η χρήση της μάσκας παντού και πάντοτε παραμένει το σημαντικότερο αμυντικό μας όπλο κατά της διασποράς του ιού. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σας εμποδίζει να κηρύξετε υποχρεωτική την χρήση της για οποιονδήποτε κυκλοφορεί στους δρόμους ή τις πλατείες και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους.

Ο αρειμάνιος κύριος, που περνούσε δίπλα μου και έφτυνε την απόχρεμψή του καταγής, αν ήταν ασυμπτωματικός φορέας, χωρίς να το γνωρίζει, άφηνε ένα θανατηφόρο “δώρο” για όποιους θα περνούσαν σε λίγο από εκεί. Μια δόση του ιού που θα ζούσε για κάποιες ώρες και θα αιωρείτο σε ύψος έως και 14 μέτρων. Και αλίμονο στους διερχόμενους που δεν φορούσαν μάσκα ή την είχαν για… διακόσμηση κάτω από το πηγούνι.

Αν δεν λύσετε αυτά τα θέματα, το “λοκντάουν”, που απεύχεσθε, μας περιμένει στη γωνία ως… δώρο Χριστουγέννων.   

giorgismassavetas@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER