Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 21:54

Οι άρχοντες της νύχτας

Γράφτηκε από τον
Οι άρχοντες της νύχτας

 

 

Πάλι καλά. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έτσι για να χρησιμοποιήσω ένα πολιτικό στερεότυπο, “κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση”.

Περιλαμβάνουν αυτό που υποστήριζε χθες η στήλη, η οποία είχε σταλεί στις εφημερίδες που συνεργάζομαι, όπως κάθε μέρα, στις 2 μ.μ., δηλαδή αρκετές ώρες πριν προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Υγείας. Πρωτίστως δε, τον περιορισμό της λειτουργίας των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, ως τα μεσάνυχτα.

Ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Αναμενόμενο. Αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ειλικρινείς οι αντιδράσεις. Ίσως η μοναδική περίπτωση που πράγματι τα μέτρα θα καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στα έσοδά τους είναι αυτή των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Με χίλιους, κατά ανώτατο όριο, θεατές, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να περιμένουν. Αλλά είναι σαφώς καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου αγώνες, είτε να έχουμε διοργανώσεις χωρίς κανέναν απολύτως θεατή. Και ασφαλώς είναι πολλαπλώς καλύτερο από το να επιτρέπεται να συμφύρονται χιλιάδες άνθρωποι σε ένα γήπεδο την ώρα έχουμε φτάσει σε πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Όσο για την μεταμεσονύκτια απαγόρευση παντοειδούς ευωχίας, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εκείνοι που έχουν άνεση χρόνου και χρήματος για να επιδοθούν σε τέτοιες απολαύσεις, θα συντηρήσουν τους… ναούς της ψυχαγωγίας, έστω προσερχόμενοι και αποχωρούντες ενωρίτερον του συνήθους.

Είμαστε… άρχοντες της νύχτας. Απόδειξη το γεγονός ότι όσοι ασχολούνται, διεθνώς, με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram ανέδειξαν την Αθήνα ως τρίτη πιο όμορφη νυχτερινή πόλη του κόσμου. Με πρώτο το Παρίσι και δεύτερο το Λονδίνο. Η Νέα Υόρκη, το Τόκιο, η Ρώμη και άλλες μεγαλουπόλεις… τρώνε τη σκόνη μας. Πράγμα που είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την τουριστική βιομηχανία μας. Που όμως δεν είναι προσανατολισμένη στον χειμερινό τουρισμό, αλλά στους μήνες που δεν έχουν “ρο”. Επομένως, το σοφότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να “υποστούμε” τώρα, τον χειμώνα, τους αυστηρότερους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε και πάλι τους θερινούς μήνες. Και εμείς και οι επισκέπτες μας. Από τους οποίους προσδοκούμε σημαντικά έσοδα.

Των φρονίμων οι κυβερνήσεις, όχι μόνο μαγειρεύουν πριν πεινάσουν, αλλά και λαμβάνουν ενωρίς προληπτικά μέτρα, όταν δεν “πονάνε” τόσο, όσο αν φθάναμε στο καλοκαίρι με διάτρητη την άμυνα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην επέλαση της νέας μετάλλαξης του ιού. Αν είναι να τους κατηγορήσουμε για κάτι, είναι το ότι μάλλον άργησαν.

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER