Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 22:39

Τι συμβαίνει με την πολεοδομική μελέτη οικισμού Βέργας του Δήμου Καλαμάτας;

Γράφτηκε από την
Τι συμβαίνει με την πολεοδομική μελέτη οικισμού Βέργας του Δήμου Καλαμάτας;

Του Δημ. Γ. Χριστοφιλοπουλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με την αριθ. 27549/934/1986 απόφαση του Υπουργου ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας με το οποίο, όπως τροποποιήθηκε στη συνέχεια με όμοια απόφαση του 1992, επιχειρήθηκε η πολεοδομική οργάνωση της Καλαμάτας και η προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερη περιοχής. Στο ΓΠΣ αυτό προβλέφθηκε μεταξύ των άλλων η επέκταση του σχεδίου πόλεως Καλαμάτας με τη δημιουργία οκτώ πολεοδομικών ενοτήτων (Λαγκαδά, Αβραμιού, Στρατώνες, Γιαννιτσάνικα, Δυτική Παραλία, Ανατολική Παραλία, Κέντρο και Νότια Συνοικία) για κάθε μια από τις οποίες καθορίστηκαν χρήσεις γης.
Το 1999, ήτοι μετά την παρέλευση 7 ετών από την τροποποίηση του ΓΠΣ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με απόφασή του (897/16-12-1999) αποφάσισε την αναθεώρηση και επέκταση του ισχύοντος ΓΠΣ λόγω και της επέκτασης των ορίων του Δήμου Καλαμάτας.
Η μελέτη του οικισμού εγκρίθηκε με την αριθ. 36794/2005 πράξη του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή για να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του οικισμού χρειάστηκαν 8 χρόνια περίπου.
Η περιοχή του οικισμού Παραλία Βέργας του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί τη μια από τις οκτώ πολεοδομικές ενότητες που προορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο Καλαμάτας για πολεοδόμηση με τις διατάξεις των νόμων 1337 /83 και 2508/97 των οποίων, ο γράφων το κείμενο αυτό, υπήρξε ένας από τους συντάκτες τους.
Αμέσως μετά την έγκριση του ΓΠΣ (1986) στον οικισμό Παραλίας Βεργας του Δήμου Καλαμάτας, που αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε , μια από τις οκτώ πολεοδομικές ενότητές του, άρχισαν οι ενέργειες για την εκπόνηση και έγκριση της πολεοδομικής μελέτης.
Μετα από αρκετά έτη απαράδεκτων καθυστερήσεων, παλινδρομήσεων και ολιγωριών δημοτικών και κρατικών Αρχών εγκρίθηκε τελικά η πολεοδομική μελέτη Βέργας με την αριθ.3679/8-9-2005 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Όμως η χαρά των ιδιοκτητών γηπέδων που ανέμεναν την δικαστική απόφαση αυτή για οικοδομήσουν το ακίνητο τους δεν κράτησε πολύ γιατί η απόφαση αυτή ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από το ΣτΕ, εφόσον η έγκριση αυτή, έγινε με την αριθμ. 36794/2005 υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό διάταγμα.
Εντωμεταξύ ορισμένοι ιδιοκτήτες παίρνουν άδεια οικοδομής από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία σε ακίνητο 4 στρεμ. αντί 1 που είναι το πραγματικό με αντίστοιχη συνεπώς επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής του οικισμού. Πριν ένα έτος περίπου διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Β’ Τμήμα του ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο “Εγκριση Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού Παραλίας Βέργας της Δημοτικής Κοινότητας”.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ. το ΣτΕ διαπίστωσε ότι, από τα προσκομισθέντα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει από τη σύνταξη της υπό έγκριση Πολεοδομικής Μελέτης οικισμού Παραλίας Βέργας, ότι τηρήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης ή οιαδήποτε άλλη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων ρυθμίσεων.
Ακόμη δεν προκύπτει ότι το εγκριθέν ΓΠΣ στο οποίο βασίζεται η Πολεοδομική Μελέτη, υποβλήθηκε σε σχεδιασμό που διέπει τη Σύνταξη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτιμησης τρόπος καθορισμού των ορίων οικισμών της χώρας μέχρι 2.000 κατοίκους.
Μετά τον καθορισμό των ορίων άρχισε η διαδικασία εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης για την πολεοδόμηση του οριοθετημένου οικισμού αλλά και της εκτός των ορίων έκτασής του.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με όσα περιγράφονται πιο πάνω:
- Οι δυο αρμόδιες κρατικές Αρχές (κεντρική και τοπική) δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα,(ήδη έχουν περάσει 25 χρόνια) να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του οικισμού». Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η κεντρική και η τοπική Αρχή δε μπορούσαν να αποφύγουν τις συνέπειες της ακύρωσης της διοικητικής πράξης έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης ή την έλλειψη στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Φαινεται ότι οι ως άνω Αρχές έχουν από καιρό ταχθεί εναντίον των ρυθμίσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας (νόμοι 1983 και 1997) προτιμώντας την εφαρμογή του ισχύοντος νέου πολεοδομικού καθεστώτος των τοπικών χωρικών σχεδίων και των ειδικών χωρικών σχεδίων.

 


NEWSLETTER