Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 21:57

Τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα και τα τουρκικά  UAV στο Αιγαίο

Γράφτηκε από την
Τα πρώτα Rafale στην Τανάγρα και τα τουρκικά  UAV στο Αιγαίο

 

 

Του Χρήστου Καπούτση

Οι προκλήσεις και οι απειλές για την πατρίδα μας, έχουν αποκτήσει μία δυναμική και ευθύβολη τροχιά, που η αγνόηση των κινδύνων ή η υποβάθμισή τους,  θα αποτελούσε εθνοβλαπτική αφέλεια. 

Στα Βαλκάνια,  αναζωπυρώνονται οι αντιπαλότητες του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου (Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβοβόσνιοι, μουσουλμάνοι) και  το φάντασμα του  εθνικισμού (Αλβανία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία), προκαλεί θεσμική ανισορροπία στην Βαλκανική Χερσόνησο.  Στην Τουρκία, κλιμακώνεται η ρητορική των προκλήσεων,  που συνιστούν ευθεία αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα μιας χώρας θύματος, διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα, ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες». Και ενώ ο Τούρκος υπουργός άμυνας προβαίνει στις παραπάνω δηλώσεις, την ίδια ώρα, κατόπιν εντολής του, σχηματισμός οκτώ μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν οπλισμένα με βόμβες αέρος- αέρος, προχώρησαν σε  παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.  Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα (μεσημέρι 17-1-2022) , έγιναν και  25 παραβιάσεις  από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), από τις οποίες η μία ήταν υπερπτήση πάνω από την Κανδελιούσα, δυτικά της Καλύμνου. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πλέον ενταχθεί κανονικά στο «πρόγραμμα πτήσεων» και προκλήσεων στο Αιγαίο. Να προσθέσουμε ακόμη, την επιθετική ρητορική του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, που  καταγγέλλει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι προκαλεί την Τουρκία όταν επισκέπτεται ελληνικά νησιά στο Αιγαίο!!

Είναι ιδιαιτέρας μνείας το συμβάν της στοχοποίησης  της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από  το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με αφορμή δηλώσεις της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων , στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προέβη σε κακόβουλα σχόλια σε βάρος του κορυφαίου Πολιτειακού παράγοντα της χώρας μας.

Η επίθεση που δέχτηκε από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η  πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι πρωτοφανής καθότι εκτός διπλωματικού πρωτοκόλλου, δείχνει ασέβεια προς τον ανώτατο Πολιτειακό παράγοντα της Ελλάδας και επιπλέον , συνιστά διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, η άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου,  από τους Νεότουρκους την δεκαετία 1914-1924. Ως γνωστόν,  η Ιστορία  γράφεται άπαξ, υπογράφεται από τους πρωταγωνιστές επί του πεδίου, δεν παραγράφεται από  τους επιλήσμονες επιγόνους, αλλά  και  ούτε παραχαράσσεται από τους  καιροσκόπους προπαγανδιστές.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο "ανεπούλωτο τραύμα" των Ποντίων και την "μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία,   που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς". (Κατ. Σακελλαροπούλου).

Σχολιάζοντας, το Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.  σε  ανακοίνωσή του,   αναφέρεται σε «Συχνές ψευδείς κατηγορίες από την Ελλάδα, που  επισκιάζουν τα βήματα,  για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου,  για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.». Και αποδοκιμάζει τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας  επισημαίνοντας ότι: «Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με τις ευθύνες, που αναμένονται από τους κρατικούς λειτουργούς».  Καλώς έπραξε η Κυρία Κ. Σακελλαροπούλου που αγνόησε επιδεικτικά την ανακοίνωση του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν λοιπόν, η ανατολική πλευρά του Αιγαίου, εκπέμπει, απειλές αναθεωρητικού χαρακτήρα, έχουν πολιτική βαρύτητα, δηλώσεις, ακόμη και καλοπροαίρετες, για την κατά περίσταση  επέκταση των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, του Χρήστου Ροζάκη ομότιμου Καθηγητή και πρώην Υφυπουργού στις Κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, διότι αξιοποιούνται προπαγανδιστικά από τον τουρκικό τύπο.  Ενδεικτικά το φιλοκυβερνητικό κανάλι A-Haber, έχει τίτλο ότι «η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της για 12 μίλια σε χωρικά ύδατα» και στο ρεπορτάζ αναφέρει: Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, “παραιτούμενη” από το αίτημα των 12 μιλίων στα χωρικά ύδατα».

Βέβαια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν εξελίσσονται αυτοτελώς, αλλά αποκτούν δυναμική και υπόσταση στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον, που είναι πολυπαραγοντικό και πρωταγωνιστούν  ισχυρές χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία και συμμαχικά σχήματα όπως ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Είναι απολύτως προφανές,  ότι η εξωτερική πολιτική και η διεθνής διπλωματία, εξελίσσονται σε συνάρτηση με την ενέργεια, την ασφάλεια και τα διπλωματικά της παράγωγα.  Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά, διαμορφώνουν εδραία πεποίθηση,   ότι είναι αλληλένδετες η εξωτερική και ενεργειακή πολιτική και αναπότρεπτες οι διαδραστικές επιρροές στις περιφερειακές διακρατικές σχέσεις , μεταξύ αυτών και στις ελληνοτουρκικές.

Ένα παράδειγμα ανατροπής συμμαχιών και ισορροπιών, είναι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, που ήρκεσε μια δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, για την ακύρωση της κατασκευής του, τινάζοντας στον αέρα  στην ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου, με την Ελλάδα και το Ισραήλ.  Ο EastMed, παρότι σχεδιαστικά το έργο είχε στρατηγική, γεωπολιτική σημασία και οικονομικό όφελος και για τις τρεις συμβαλλόμενες χώρες, αποδείχτηκε τελικά,  ότι ήταν  ένα ακόμη πολιτικό – διπλωματικό πυροτέχνημα.

Στο αμερικανικό non-paper αναφέρεται ότι η κατασκευή του EastMed θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού τα ενδιαφερόμενα κράτη, δεν έχουν οριοθετήσει τις μεταξύ τους  θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ).  Ως γνωστόν, η Τουρκία είναι η ταραχοποιός χώρα που προκαλεί συνεχώς εντάσεις στην περιοχή, αλλά αυτό δεν αναφέρεται στο αμερικανικό non-paper. Άλλωστε την επιθυμία της Άγκυρας ικανοποιεί η Ουάσιγκτον και ακυρώνει τον  EastMed, προς πλήρη απογοήτευση της Αθήνας , αλλά κα της Λευκωσίας. 

                         ***

Ήρθαν και τα πρώτα RAFALE

 

«Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει την υπεροχή της χώρα μας σε επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα γαλλικά Rafale, κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των έξι μαχητικών αεροσκαφών στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα. Και πρόσθεσε,  «οι 'ριπές του ανέμου', όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός είπε: «κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης τονίζοντας ότι στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση η παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας, αλλά ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά εκπέμπονται από γειτονικά κράτη.»

Επισημαίνοντας , ο πρωθυπουργός, ότι η επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν,  ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, επιχειρήσεις υποβρυχίων, τις υποβρύχιες καταστροφές απαλλάσσονται από κάθε φόρο. "Το μέτρο αυτό αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα. Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της Ελληνικής πολιτείας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη RAFALE, συνολικά 24, που προορίζονται για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είναι της νεώτερης έκδοσης F3-R,  που ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις, από προηγούμενες ,   όπως το ραντάρ RBE-2AA ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το οποίο έχει δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων στον αέρα, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Το πιλοτήριο, αυτό είναι γυάλινο, με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS.

Το σύστημα αυτοπροστασίας Electronic Warfare Suite – SPECTRA που διαθέτουν τα Rafale είναι ίσως το πλέον προηγμένο τεχνολογικά σύστημα του αεροσκάφους. Πρόκειται πρακτικά για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο δίνει στον χειριστή τη δυνατότητα να αντιληφθεί εάν το αεροσκάφος του έχει εγκλωβιστεί και να αποφύγει να γίνει στόχος για οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale, θα είναι εφοδιασμένα με  πυραύλους στρατηγικούς, όπως οι πύραυλοι Scalp-EG, αλλά  και  με πυραύλους Meteor, που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια,  με ασφάλεια και από μεγάλη απόσταση,  ζωτικούς χώρους – στόχους στο έδαφος, στον αέρα ή στη θάλασσα.

Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise, έχει δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων (300 ναυτικά μίλια). Η εμβέλεια αυτή επιτρέπει στον πύραυλο να εξουδετερώνει χερσαίους στόχους ζωτικής αξίας από μεγάλες αποστάσεις.

Ο πύραυλος Meteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης,  που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό,  αλλά και ιδιαίτερα καταστροφικό. Ο πύραυλος αέρος-αέρος Meteor έχει δυνητική μέγιστη εμβέλεια τα 200 χιλιόμετρα.

Επίσης  το ίχνος των αεροσκαφών Rafale,  δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα ραντάρ.  Είναι αυτό ακριβώς, που  δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία,  για αποστολές εναέριας υπεροχής, ναυτικής κρούσης και στρατηγικών ρόλων. Το Rafale μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών, από αναχαιτίσεις και αερομαχίες έως μακρά πλήγματα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Τα Rafale δίνουν στην Ελληνική πολεμική Αεροπορία πλεονεκτήματα υπεροχής στο Αιγαίο.

Για αυτούς τους  λόγους,  η απόκτηση  των Rafale έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν προανήγγειλε ήδη ότι θα προχωρήσει άμεσα σε πολλαπλές γεωτρήσεις, αναζητώντας υδρογονάνθρακες,   στη θαλάσσια ζώνη, που εκτείνεται Ανατολικά της Κρήτης και περιλαμβάνεται στη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου,  για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας,  αγνοεί επιδεικτικά τη Συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου και επιμένει  «σε εφαρμογή του Τουρκολιβυκού Μνημονίου», το οποίο, καλύπτει παρανόμως, τμήμα της  Ελληνική υφαλοκρηπίδας. 


NEWSLETTER