Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 21:23

Ασπρο χιόνι, μαύρο κράτος, αλλά το λέμε επιτελικό!!!

Γράφτηκε από τον
Ασπρο χιόνι, μαύρο κράτος, αλλά το λέμε επιτελικό!!!

 

Eίμαστε σοβαροί; Είναι δυνατόν να μιλάτε για “επιτελικό κράτος” όταν με το πρώτο χιόνι “κόβεται η Ελλάδα στα δύο”; Όταν επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας, η οποία στο ρεύμα προς Αθήνα ισχύει από τον κόμβο Οινοφύτων, ενώ στο ρεύμα προς Λαμία και όλη την υπόλοιπη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ξεκινά από τη Γέφυρα Καλυφτάκη;

Πού είναι λοιπόν ο επιτελικός σχεδιασμός, ώστε να μπορούν να διακινούνται οι κάτοικοι της χώρας από και προς την πρωτεύουσα, τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη; Πού είναι τα εκχιονιστικά που έπρεπε να είναι προληπτικώς σε δράση στα κρίσιμα σημεία, όπως η Μαλακάσα και τα Οινόφυτα; Είναι δυνατόν να “φράζει” η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης εντός του οικοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, εντός του αστικού ιστού, όπως είναι η Γέφυρα Καλυφτάκη, στο ύψος της Κηφισιάς;

Φταίει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της; Φταίει η Περιφέρεια Αττικής για την περίπτωση του κόμβου στη Γέφυρα Καλυφτάκη, είτε η αντίστοιχη της Κεντρικής Ελλάδας για τον αποκλεισμό του κόμβου στα Οινόφυτα της Βοιωτίας; Μάλλον φταίνε όλοι μαζί διότι δεν προνόησαν. Αλλά όπως έλεγε ο αρχαίος Κώος ποιητής και φιλόσοφος Επίχαρμος “Ου μετανοείν, αλλά προνοείν χρη τον άνδρα τον σοφόν”  κύριε Κώστα Καραμανλή, υπουργέ αρμόδιε για τις συγκοινωνίες και κύριοι Γιώργο Πατούλη και Φάνη Σπανέ, περιφερειάρχες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας. Ρήση την οποία εξειδίκευσε ως προς τους πολιτικούς ο ιδρυτής και μέγας Καγκελάριος της πρώτης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Ότο φον Μπίσμαρκ με την ιστορική του φράση “πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού” που ήταν ιδιαιτέρως προσφιλής, ώστε την επαναλάμβανε τακτικώς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ε, μη μας πει τώρα κανείς από σας ότι κινείται στη σφαίρα του... ανέφικτου η αξίωση των πολιτών να μην κλείνει με το πρώτο χιόνι η μεγαλύτερη οδική αρτηρία της χώρας. Και δη στου Καλυφτάκη, πριν ακόμη βγούμε από την πρωτεύουσα του “επιτελικού κράτους”, λες και πρόκειται για καμιά δυσπρόσιτη ορεινή τοποθεσία.

Με συμπαθάτε, αλλά κάποιος πρέπει να απολογηθεί. Κάποιος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται, επειδή εκείνος δεν προνόησε. Και ταλαιπωρούνται πολλοί. Όχι μόνο οι αποκλεισμένοι οδηγοί, αλλά και εκείνοι που περίμεναν τις προμήθειές τους από τα φορτηγά.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER