Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 22:50

Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε βεβαίως “ανταποκρίθηκαν”

Ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε βεβαίως “ανταποκρίθηκαν”

 

 

 

 

Σε αυτή την υπόθεση του τόσο αγρίως δολοφονημένου 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη, κάποιος επιτέλους βάζει “τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων”. Και είναι το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Διότι στην υπόθεση αυτή τα ευκόλως ορατά τέρατα είναι η “μητέρα” του παιδιού και ο εραστής της. Αλλά πέραν αυτών υπάρχουν πολλοί συνένοχοι, τους οποίους δεν πρόκειται να δικάσει κανείς. Ένοχοι για το ότι δεν έσωσαν το παιδί από τα χέρια του “σατανικού ζεύγους”, αν και είχαν ήδη λάβει σήματα κινδύνου.

Όλοι αυτοί, από τους απλούς γείτονες που άκουγαν τις οιμωγές των δύο παιδιών από τα βασανιστήρια που υφίσταντο, αλλά ακολούθησαν την τακτική “δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μπερδεύομαι”, ως τους “αρμοδίους” που έφθασαν στα χέρια τους καταγγελίες, αλλά αλληθώρισαν, αδιαφόρησαν, δεν δικαιούνται τώρα να... αγανακτούν οψίμως για το χαμένο αγγελούδι. Τα γεγονότα, όπως τα παραθέτει το “Χαμόγελο του Παιδιού”, είναι αμείλικτα:

  • 16 Μαΐου 2018, «Το Χαμόγελο» έστειλε αναφορά στην Εισαγγελία Ανηλίκων ότι η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού βιώνει σωματική κακοποίηση και παραμέληση.
  • 17 Μαΐου 2018, ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού κάλεσε τη Γραμμή SOS 1056 και άμεσα ενημερώθηκε η Αστυνομία, καθώς το παιδί είχε πάει στο σχολείο με μώλωπες.
  • 27 Ιουνίου 2018, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αίτημα φιλοξενίας για την ανήλικη. Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σήμερα είναι σε ανάδοχη οικογένεια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

- Η αδελφή του δολοφονημένου παιδιού σώθηκε, ωστόσο τι ενέργειες είχαν γίνει για την υποστήριξη και του άλλου παιδιού;

- Ενώ έγιναν πολλές ενημερώσεις και ενέργειες για την προστασία των παιδιών φαίνεται ότι το σύστημα δεν ανταποκρίθηκε για την ολιστική στήριξη της οικογένειας και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού.

Αυτό είναι το μέγα πρόβλημα. Ότι οι άνθρωποι που αποτελούν το “σύστημα”, που είναι ταγμένοι να επαγρυπνούν για την προστασία των παιδιών από την ενδοοικογενειακή βία -διορισμένοι και αμειβόμενοι για τον σκοπό αυτό- απλώς... αρχειοθετούν αναφορές και καταγγελίες ως μια βαρετή γραφειοκρατική διαδικασία. Και κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει, ούτε πολύ περισσότερο να τους διώξει ως ακατάλληλους και επικίνδυνους.

Ποιος θα τολμήσει να αλλάξει αυτό το “σύστημα” που εγκληματικώς “δεν ανταποκρίνεται” κ. Πρόεδρε;

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr