Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 19:19

Παρέμβαση για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

Του Γιώργου Μακρή, γραμματέα της Ν..Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Είναι κατ' αρχήν ιδιαίτερα θετικό πως στην δημόσια συζήτηση για το επίκαιρο ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Καλαμάτας στο Νέδοντα, αναγνωρίζεται και υπενθυμίζεται η ταχεία δράση κι αντίδραση της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των τότε εκπροσώπων του Υπουργείου, για την ανάθεση κι εκπόνηση της οικείας μελέτης που ολοκληρώθηκε άμεσα και χωρίς κόστος για το δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες, αμέσως μετά τις πλημμυρικές καταστροφές και τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που έζησε η πόλη μας το 2016
Μια μελέτη Π.Ε. που έφθασε όμως προς συζήτηση στον Δήμο μας μόλις πρόσφατα κι ενώ εκκρεμεί ακόμη η συζήτηση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με τεράστια καθυστέρηση κι απαράδεκτη ολιγωρία κι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και του αρμοδίου Υπουργείου, αφού χρειάστηκε – αδικαιολόγητα - να μεσολαβήσει μια ολόκληρη τριετία από τις εκλογές του 2019 (!!!).
Πρόκειται εξάλλου για την ίδια κυβερνητική ολιγωρία την οποία και παρατηρούμε σε όλα τα σημαντικά κι αναγκαία έργα υποδομής στο Νομό μας, τα οποία μένουν στάσιμα κι εγκλωβισμένα στην αδράνεια την τελευταία τριετία, καταδικάζοντας σε μια αδικαιολόγητη πορεία επιβράδυνσης και φθοράς την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, από την οποία πρέπει να απεμπλακούμε.
Από εκεί και πέρα όμως:
α/. Πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι οι κατ' εξακολούθηση νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποσκοπούν στην φίμωση και στην υποβάθμιση του ρόλου των αιρετών συμβουλίων της Τ.Α., πλέον και με την πρόσφατη τροπολογία που αφαιρεί την δυνατότητα της - εκτός ημερησίας διάταξης - παρέμβασης των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις των Δημ. & Περιφ. Συμβουλίων, δεν πρέπει ΄΄να περάσουν΄΄ και ΄΄δεν θα περάσουν΄΄ στην κοινωνία των πολιτών, επιβάλλοντας αντίστοιχα και μια "κουλτούρα σιωπής και αδράνειας" στους πολίτες και στις ενεργές, δημοκρατικές και προοδευτικές ΄΄φωνές΄΄ της Τ.Α., όπως είναι σαφές ότι θα επιθυμούσε το κυβερνών κόμμα.
β/. Η κυβερνητική ολιγωρία σε ένα ακόμη κρίσιμο έργο υποδομής για την περιοχή μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί αιτία κι αφορμή για την υποβάθμιση ή ακόμα και τον εξοβελισμό από τον δημόσιο και τον τοπικό θεσμικό και μη διάλογο, ενός ιδιαζόντως κρίσιμου έργου υποδομής για το μέλλον της πόλης μας. Οι πολίτες και οι αιρετοί εκπρόσωποι τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν θεσμικά και πρέπει να διαθέτουν και ανεμπόδιστα στην πράξη, αναφαίρετο κι αναλλοίωτο το δικαίωμα της πλήρους γνώσης, της διατύπωσης άποψης, της έκφρασης επιφυλάξεων κι ενστάσεων, όπως και της ενεργούς παρέμβασης στις υποθέσεις του τόπου τους, πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό έργο υποδομής για τους ίδιους και τις επόμενες γενιές.
Προτάσεις, ενστάσεις, προβληματισμούς κι επιφυλάξεις που, που όπως αποφάσισε πλειοψηφικά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, οφείλουν να εξετάσουν το Υπουργείο Υποδομών κι ο μελετητής του έργου, ιδίως σήμερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης, καταλήγοντας σύντομα και δίχως άλλη καθυστέρηση, που πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή, στην οριστική κι επικαιροποιημένη Μ.Π.Ε. και ιδίως: στην βέλτιστη εκείνη συνδυαστική λύση για την πόλη μας, που θα συνθέτει την αποτελεσματική αντιπλημμυρική της θωράκιση με τη μέγιστη, συγχρόνως, δυνατή περιβαλλοντική αξιοποίηση του Νέδοντα και του υδάτινου στοιχείου της περιοχής, με το μικρότερο δυνατό υλικό κόστος για την πόλη και τους κατοίκους της τα επόμενα χρόνια, με βάση ακριβώς εκείνα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βιώσιμες ποιοτικές προδιαγραφές μιας πραγματικά σύγχρονης και κλιματικά ουδέτερης πόλης, στην οποία οφείλουμε να αποβλέπουμε και την οποία είναι κοινό μας χρέος να αναδεικνύουμε καθημερινά ως προτεραιότητα μας, με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, με απόλυτη ειλικρίνεια και δίχως περιστροφές.
Οι μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με παρωχημένα, διχαστικά διλήμματα, ιαχές κι αποκλεισμούς, αλλά με ψυχραιμία κι οργανωμένο διάλογο, με σεβασμό σε κάθε άποψη και πάνω από όλα με συνθετική σκέψη και συνθετικές δράσεις.
"Το επείγον" του αντιπλημμυρικού έργου θωράκισης της Καλαμάτας έγινε πλέον "κατεπείγον" με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου της.
Και η ευθύνη αυτή της ολιγωρίας, που βαρύνει σήμερα το κυβερνών κόμμα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιρριφθεί, για μια ακόμη φορά, ΄΄στις πλάτες΄΄ των πολιτών και των φορέων που ανησυχούν για τον τόπο τους και αναζητούν τις βιώσιμες εκείνες διεξόδους που θα εμπεδώσουν προοπτικά τους όρους της κοινής ευημερίας για τους κατοίκους της πόλης μας.
Από την πλευρά μας, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας, οι Οργανώσεις των Μελών μας και οι Θεματικές Επιτροπές της, όπως επιβάλλεται από τον ρόλο που τους αναλογεί, θα συνεχίσουμε ενεργά και με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών του Δήμου και του Νομού μας, να αφουγκραζόμαστε τους φορείς και τους πολίτες και να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση κάθε πολίτη, λαμβάνοντας θέση και παρεμβαίνοντας στις υποθέσεις της περιοχής μας, αλλά και στηρίζοντας πάντα τον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον οποίο μόνο μπορούν να καταστούν δυνατές οι συνθετικές συγκλίσεις και οι πλειοψηφικές συμπορεύσεις κι έτσι οι κοινά αποδεκτές κι ωφέλιμες λύσεις για τον τόπο μας.


NEWSLETTER