Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 23:31

Δικαιοσύνη, Ναι. Αλλά όχι στα… λαϊκά δικαστήρια

Γράφτηκε από τον
Δικαιοσύνη, Ναι.  Αλλά όχι στα… λαϊκά δικαστήρια

 

Ναι, η αποφυλάκιση του Λιγνάδη με ενόχλησε. Πράγμα που το εξέφρασα αμέσως. Με το σημείωμα μου, την προηγούμενη εβδομάδα, με τίτλο «Είναι πρόκληση».

Με ενόχλησε διότι πιστεύω πως παρά τα όσα ορίζει το άρθρο 479 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα οποία παρέθεσα σε εκείνο το κείμενο, το δικαστήριο είχε την δυνατότητα να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι για να συνεχισθεί η κράτηση, εκείνου τον οποίο καταδίκασε, ως βιαστή κατά συρροήν.

Εξίσου όμως με ενοχλεί μια συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της τακτικής δικαιοσύνης, όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της, από «λαϊκά δικαστήρια». Ιδίως όταν αυτά «στήνονται» εκ του πονηρού, ως επιχείρηση άσκησης αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας ως «δεδομένο» ότι την αποφυλάκιση του Λιγνάδα την επέβαλε η κυβέρνηση. Είμαι εντόνως αλλεργικός απέναντι στα «λαϊκά δικαστήρια». Τα οποία έχω πληρώσει ακριβά και ατομικώς και οικογενειακώς.

Ατομικώς όταν έστηνε «λαϊκά δικαστήρια», τον καιρό της παντοδυναμίας του, το «χοιροστάσιο του Ταύρου», της «Αυριανής» του Κουρή. Θύματα του οποίου υπήρξαν και άλλοι κατά πολύ αξιολογότεροι Έλληνες. Με τυπικό παράδειγμα τον Μάνο Χατζηδάκη. Ο όποιος ουδέποτε υπέκυψε στην τρομοκρατία και την χυδαιότητα του αγελαίου. Και οικογενειακώς από τότε που έμαθα την ιστορία τους ενός εκ των δυο αδελφών του παππού μου. Του Νικόλαου Μασσαβέτα, ή Κυριαζή, κατά το προσωνύμιο του. Τον οποίο ένα «λαϊκό δικαστήριο» στο Μαυρολιθάρι της Φωκίδας τον καταδίκασε σε θάνατο ως κατσικοκλέφτη, όταν ο ΕΛΑΣ προσπαθούσε –δικαίως- να περιορίσει το «έθιμο» της ζωοκλοπής. Με την ανατριχιαστική αγριότητα ότι υποχρέωσαν την ανήλικη κόρη του, την θεία μου Κρυστάλω, που ήταν ενταγμένη στον ΕΛΑΣ ως «αετόπουλο», να ψηφίσει, ως μέλος του «λαϊκού δικαστηρίου» και να παρακολουθήσει την εκτέλεση του πατέρα της.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάϊ, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχθηκε ότι ο Λιγνάδης αφέθηκε ελεύθερος βάσει των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Καλογήρου. Είναι μια παραδοχή που μπορείτε να την ακούσετε «ζωντανά» αν …γκουγκλάρετε «Σκάϊ + Κατρούγκαλος». Αλλά παρά την παραδοχή αυτή όλα τα φερέφωνα του Τσίπρα επιμένουν να στήνουν …λαϊκά δικαστήρια με κατηγορούμενο τον …Μητσοτάκη, για την απόφαση του δικαστηρίου.

Έλεος. Κινδυνεύουμε να φθάσουμε στο «πνεύμα» του Φαρ-Ουέστ, όπου ίσχυε ο νόμος του «λαϊκού αισθήματος δικαίου» με το δόγμα «πρώτα κρέμασμα, ύστερα δίκη».

 

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER