Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 22:51

Ας διαλέξουμε με ποια πλευρά συντασσόμεθα

Γράφτηκε από τον
Ας διαλέξουμε με ποια πλευρά συντασσόμεθα

Θαρρώ πως θα ήταν πλεονασμός να θυμίσω το παλιό δημοσιογραφικό -και όχι μόνο- αξίωμα «μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις», όταν πρόκειται να αναφερθώ στη φωτογραφία που με αφετηρία την Τεχεράνη έκανε τον γύρο του κόσμου.

Όπου απαθανατίζονται αυταρέσκως τρεις «σημαδιακές» προσωπικότητες, τρεις αυταρχικοί ηγέτες. Με τον κάθε έναν τους -και το καθεστώς που εκπροσωπεί- να συνιστά από μόνος του μια απειλή για την ειρήνη και την ελευθερία, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν και οι τρεις, Πούτιν, Χαμενεΐ και Ερντογάν σχηματίζουν ενώνοντας επιδεικτικώς τα χέρια τους μια αλυσίδα, μια επικίνδυνη συμμαχία.

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν στον τόπο μας αρκετοί που θαυμάζουν αυτό το «τρίο» του θανάτου. Της φυσικής και ηθικής εξόντωσης παντός διαφωνούντος, των γεμάτων φυλακών, των βασανιστηρίων, του εξαναγκασμού μυρίων ανθρώπων σε αυτοεξορία. Ναι, υπάρχουν στον τόπο μας κάποιοι που μας συνιστούν να… πάρουμε μαθήματα από τις κινήσεις αυτής της… δαιμόνιας τριάδας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Να συνταχθούμε με αυτούς. Κάποιοι που κατακρίνουν την επιλογή να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, διότι τάχα η θέση μας είναι δίπλα στο «ξανθό γένος» που εκπροσωπεί η Μόσχα.
Τα μαθηματικά και η γεωμετρία είναι αμείλικτα στα συμπεράσματά τους. Το αξίωμα «τα προς τρίτοις ίσα είναι και μεταξύ των ίσα» οδηγεί σε αυτή την περίπτωση στον συλλογισμό: Όποιος συντάσσεται με τον Πούτιν, συντάσσεται αυτομάτως και με τους εταίρους του, δηλαδή και με τον Ερντογάν. Και αυτό κάποιοι μας το σερβίρουν ως… πατριωτική επιλογή. Να είμαστε και με τον διάβολο αλλά όχι και με τη Δύση.
Είναι αρρωστημένο φαινόμενο, αλλά δεν με εκπλήσσει. Δεν καταγράφεται για πρώτη φορά. Θυμάμαι, όταν ήμουν στο ΠΑΣΟΚ, πως είχαμε δυναμικές ομάδες «χομεϊνικών», «κανταφικών», ακόμη και… στειακακικών, δηλαδή θαυμαστών της «εθνοκεντρικής» πολιτικής του εκ των πρωτεργατών της δικτατορίας συνταγματάρχη Ι. Στειακάκη. Θολωμένα μυαλά υπήρχαν πάντοτε -και όχι μόνο εδώ. Απόδειξη η μεγάλη άνοδος της Ακροδεξιάς τόσο στη Γαλλία με τη Λεπέν, όσο και στην Ιταλία με τη Μελόνι, στην Ουγγαρία με τον Όρμπαν κ.λπ.
Όσοι διαθέτουν καθαρό μυαλό και κοινή λογική ας αντισταθούν με κάθε τρόπο στην επέλαση των θαυμαστών της εφιαλτικής τριάδας της Τεχεράνης. Χρέος απέναντι στα παιδιά μας να πάρουμε θέση. Είτε μαζί τους ή απέναντι από αυτούς.

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER