Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 22:41

Το ζητούμενο είναι η αλήθεια, όχι συγχωροχάρτια

Γράφτηκε από τον
Το ζητούμενο είναι η αλήθεια, όχι συγχωροχάρτια

Είναι νωρίς για να μάθουμε όλη την αλήθεια σχετικά με την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται.

Καταγγελία η οποία εντοπίζει ως εργαλείο παρακολούθησης ένα συγκεκριμένο λογισμικό, το πανίσχυρο και πανάκριβο λογισμικό κατασκοπείας ονόματι Predator -ελληνιστί «αρπακτικό». Το οποίο επινόησε και εκμεταλλεύεται διεθνώς μια εταιρεία του Ισραήλ, τα δε πλοκάμια της φθάνουν στον ελληνικό δημόσιο χώρο, περνώντας μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών της Κύπρου.

Είχε προηγηθεί, στις 11 Απριλίου, η αποκάλυψη από τη συνδρομητική ιστοσελίδα inside story ότι το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον παγιδευμένο με χρήση ακριβώς της ίδιας τεχνολογίας του Predator. Αποκάλυψη η οποία αποδείχθηκε αληθέστατη και την οποία ανέλαβε να διερευνήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μετά από τρεις μήνες ερευνών η ΕΑΔ εξέδωσε ένα πόρισμα, κατά το οποίο όλα είχαν γίνει «καλώς καμωμένα» από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Εξέδωσε δηλαδή ένα «συγχωροχάρτι» σαν εκείνα τα παπικά του Μεσαίωνα, με το οποίο απαλλάσσει την ΕΥΠ και κάθε άλλη μυστική υπηρεσία από οποιαδήποτε ευθύνη για την παρακολούθηση του Κουκάκη. Μόνο που η έρευνά της ήταν… κουτσή και στραβή διότι δεν έκανε τον κόπο, όπως αποκαλύπτει ο έγκριτος συνάδελφος Τάσος Τέλογλου, να εξετάσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών τους οποίους είχε καταθέσει ο Κουκάκης και οι οποίοι φαίνεται να συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Όπως δεν εξέτασε και τη δραστηριότητα κυπριακών εταιρειών που συνδέονται με την παραγωγό του λογισμικού ή και συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Αυτοί που είχαν αναλάβει την έρευνα έκαναν ένα καραμπινάτο «φάουλ». Αγνόησαν το αξίωμα το οποίο διέπει όλες τις συστηματικές έρευνες των αμερικανικών υπηρεσιών, όταν πράγματι θέλουν να βρουν την άκρη σε τέτοιες υποθέσεις: Ακολούθα το χρήμα. Αν έκαναν συστηματικό έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ των διαφόρων εταιρειών από το Ισραήλ, την Κύπρο, ως την Αθήνα, κάτι περισσότερο θα εύρισκαν. Αλλά η έγνοια τους ήταν απλώς να εκδώσουν ένα συγχωροχάρτι. Και τώρα έσκασε ως φυσική συνέχεια το «νέο φασούλι» με την υπόθεση Ανδρουλάκη.
Δηλαδή, αν δεν μας παρακολουθεί η ίδια η ΕΥΠ, αλλά κάποιοι που κινούνται εντός-εκτός αυτής και στις παρυφές της, έστω για «ίδιον όφελος», δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μας προστατεύει;
Έτσι θα «ψάξετε» και την υπόθεση Ανδρουλάκη;

giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER