Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022 22:59

Μια ζωή σε ρόλο επιμηθέων

Γράφτηκε από τον
Μια ζωή σε ρόλο επιμηθέων

Από όλη την Ευρώπη αναπέμπεται, δίκην μιας τεράστιας χορωδίας που αποδίδει δυναμικώ τω τρόπω χορωδιακά του Βέρντι, το ίδιο «μότο»:

Η προληπτική εξοικονόμηση είναι το καλύτερο μέσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Αλλά δεν περιορίζονται να το λένε. Το κάνουν και πράξη ως άνωθεν μήνυμα αλλά και σήμα κινδύνου προς την κοινωνία, προς κάθε πολίτη. Περιορίζουν τώρα το καλοκαίρι την κατανάλωση ενέργειας, ώστε να είναι μικρότερες οι ελλείψεις τον δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει.

* Στο Βερολίνο το Προεδρικό Μέγαρο δεν δέχεται πια τη νύχτα έναν καταυγασμό φωτός. Το ίδιο ισχύει και για άλλα κτήρια και μνημεία, ακόμη και όταν είναι «τοπόσημα» μιας γερμανικής πόλης.
* Στην Ισπανία επίσης μειώνεται ο φωτισμός των μνημείων και δημοσίων κτηρίων. Αλλά ακόμη και τα ιδιωτικά καταστήματα υποχρεώνονται να σβήνουν τα πολλά φώτα από τις βιτρίνες τους μετά από τις 10 το βράδυ.
* Στην Ιταλία προωθείται η πολιτική του «θερμοστάτη», που ορίζει τις ανώτατες και κατώτατες τιμές θερμοκρασίας για κάθε περίοδο σε όλα τα δημόσια κτήρια.
* Στη Γαλλία επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ σε όσους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έχουν πόρτες και παράθυρα ανοικτά ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός τους, άρα σπαταλούν ενέργεια χωρίς λόγο.
* Σε όλη την Ευρώπη προβληματίζονται σοβαρώς, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να το θέτουν σε εφαρμογή για την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας για τις μετακινήσεις αλλά και για την ψύξη ή θέρμανση των χώρων εργασίας.
Εδώ βλέπω από το παράθυρό μου ακόμη και το κακόγουστο… αυθαίρετο ταφικό μνημείο του Φιλοπάππου να φωταγωγείται όλη τη νύχτα. Λες και πρόκειται να υποδεχθεί τουρίστες-νυχτερίδες. Και δεν βλέπω καμία συστηματική προσπάθεια για την προετοιμασία της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση για την αξία και την ανάγκη της εξοικονόμησης ενέργειας, για την πρόληψη.
Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα φερθούμε ως μονίμως επιμηθείς. Ότι θα τρέχει η πολιτεία να επιβάλει «αυστηρά μέτρα», ακόμη και διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν λειτούργησε προληπτικώς.
Θυμίζουμε ως κρατική λειτουργία το δημοφιλές τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδος: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός· και μακάριος ο δούλος, ον ευρήσει γρηγορούντα· ανάξιος δε πάλιν, ον ευρήσει ραθυμούντα». Τις μωρές παρθένες δηλαδή. Γιατί πάλι;

giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER