Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 22:59

Τώρα το λέμε «νόμιμη»… επισύνδεση;

Γράφτηκε από την
Τώρα το λέμε «νόμιμη»… επισύνδεση;

Μπορεί σε άλλα πράγματα να υστερούμε, αλλά από γλώσσα σκίζουμε.

Η ελληνική προσφέρεται για να ζωγραφίζεις, να κάνεις κεντήματα, επί παντός επιστητού. Δείτε για παράδειγμα αυτή την υπόθεση με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Πώς να το ονομάσουμε; Υποκλοπή; Φτου κακά. Δεν κάνει τέτοια πράγματα η ΕΥΠ, όταν την έχει υπό τον άμεσο προσωπικό του έλεγχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μήπως να το πούμε «παρακολούθηση τηλεφώνου»; Όχι καλέ. Δεν ταιριάζει στην ιδεολογία, την ιδιοσυγκρασία, την μενταλιτέ, αυτής της κυβέρνησης. Να την πούμε συνακρόαση; Αυτό κάπως βολεύει την κατάσταση. Είναι κάτι που το έχει αποδεχθεί, το έχει εμπεδώσει ο ελληνικός λαός από την εποχή που η Χαρούλα Αλεξίου και οι «Φατμέ» τραγουδούσαν το άσμα του Νίκου Πορτοκάλογλου:
«Μπλέξαν ο γραμμές μας, μπλέξαν οι γραμμές
Μπλέξαν οι φωνές μας, μπλέξαν οι φωνές
Φάρσες και βλάβες, και υποκλοπές».

Από τα δύσκολα μας βγάζει ο πλούτος της γλώσσας μας, με την τεράστια εκφραστικότητα της. Θα το πούμε «νόμιμη επισύνδεση». Αυτό το ουσιαστικό «επισύνδεση» το καταλαβαίνω. Σύνδεση πάνω στη σύνδεση. Ωραία. Εκείνο το επίθετο, «νόμιμη», μου κάθεται στο στομάχι. Ποιος και με ποιο δικαίωμα την νομιμοποίησε; Πότε γίνεται «νόμιμη» μια συνακρόαση, παρακολούθηση, υποκλοπή της συνομιλίας πολιτικού αρχηγού, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, είτε δημοσιογράφου, όπως του Θανάση Κουκάκη, από μια κρατική υπηρεσία;

Η πιο πρόχειρη απάντηση είναι ότι νομιμοποιήθηκε από την συγκατάθεση της «Εισαγγελέως της ΕΥΠ». Μιας εισαγγελέως εφετών που υποτίθεται ότι είναι το μάτι και το αυτί της Δικαιοσύνης, ως προστάτιδας των ελευθερίων και των δικαιωμάτων των πολιτών, στους δαιδάλους των μυστικών υπηρεσιών.

Όποιος και αν ζήτησε την παρακολούθηση, όποιος και να την «νομιμοποίησε», εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ως λειτουργία σοβαρού κράτους, είναι το «ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε». Διότι αν δεν γνωρίζει τι γίνεται κάτω από την μύτη του, σε μια τόσο κρίσιμη υπηρεσία, της οποίας έχει τον απόλυτο έλεγχο,…κλάφτα Χαράλαμπε.

Με τέτοιες συνθήκες λειτουργίας, όχι «επιτελικό», αλλά ούτε καν στοιχειωδώς επαρκές κράτος δεν έχουμε. Υπηρεσιακή… κουρελού, εκεί που υποτίθεται ότι υφαίνονται υπεύθυνα δίκτυα για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας. Αλλά, αντ’ αυτού, εξυφαίνονται, από κωμικές έως υπόπτων κινήτρων, διασυνδέσεις με εταιρίες κατασκοπευτικού λογισμικού (όρα και Predator) και… επισυνδέσεις.

Πολλά «κεφάλια» πρέπει να πέσουν εν προκειμένω.

giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER