Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 10:28

Αλιμάκι: Αδιαφορία και ανευθυνότητα… υποσχέσεις και ψέματα

Γράφτηκε από την
Αλιμάκι: Αδιαφορία και ανευθυνότητα… υποσχέσεις και ψέματα

Του Γιάννη Μερκούρη, δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας

Το Αλιμάκι εξελίσσεται σε περιβαλλοντικό - οικολογικό έγκλημα κατ’ εξακολούθηση!! Μία ακόμη πυρκαγιά στο ΧΑΔΑ προκάλεσε την ξαφνική αφύπνιση της αδιάφορης έως σήμερα Δημοτικής Αρχής και την χαλαρή αντίδραση της κοινωνίας. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι κάτοικοι των Ραχών, του Μύρου και του Αλιμακίου, οι οποίοι δικαιούνται να υπερασπίζονται πρώτα απ’ όλα την υγεία τους, τον τόπο καταγωγής τους και τις περιουσίες τους.
Πέρα από τους λόγους που μας έφτασαν ως εδώ, υπάρχουν ενέργειες και πρωτοβουλίες που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια:
• Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός (χωροταξικός – οικονομικός - μελετητικός).
• Δεν έγινε επικαιροποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) του Δήμου Τριφυλίας, με προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.
• Δεν δημιουργήθηκαν νέοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
• Δεν οργανώθηκε, όπως προβλέπει και υποχρεώνει η κείμενη νομοθεσία, κανένα σύστημα Διαλογής στην Πηγή (κομποστοποίηση – ανακύκλωση - επανάχρηση).
• Δεν αναπτύχθηκε δίκτυο πράσινων σημείων
• Χάθηκαν πολλές, πάρα πολλές χρηματοδοτικές ευκαιρίες (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ΕΣΠΑ ΥΠΕΡΑΑ, ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, Πράσινο Ταμείο και άλλα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα). Ευκαιρίες που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με εγκαταστάσεις και εξοπλισμό όπως υποχρεώνει ο Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός. Δύο προτάσεις, ατεκμηρίωτες ως προκύπτει από το αποτέλεσμα, που υποβλήθηκαν, αγνοείται η τύχη τους.
Με τις πράξεις αλλά κυρίως με τις παραλείψεις και την ανεπάρκειά της, η Δημοτική Αρχή οδήγησε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας σε αδιέξοδο που πλέον απειλεί τη δημόσια υγεία. Αλλά ακόμα χειρότερα, ακόμα και αυτή τη στιγμή αρνείται πεισματικά να συμβάλει στην όποια λύση.
Γιατί αρνείστε την πρόταση της Περιφέρειας;
Η λύση του προβλήματος είναι μία και απλή. Τα απορρίμματα τώρα στην αδειοδοτημένη και νόμιμη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη. Εάν στη μονάδα αυτή υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες να δεχτεί τα απορρίμματα της Τριφυλίας ,αναγκαστικά ,οδηγούμαστε στη μονάδα του γειτονικού νομού.

Είναι απορίας άξιον γιατί η Δημοτική Αρχή, κυρίως και πρωτίστως ο Δήμαρχος, αρνείται πεισματικά τη μεταφορά των απορριμμάτων σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης στο γειτονικό νομό της Ηλείας. Η δικαιολογία που επικαλείται και δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα είναι αστήρικτη και έωλη. Η Περιφέρεια δια του Περιφερειάρχη και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη διαβεβαίωσαν ότι η προτεινόμενη λύση είναι νόμιμη και επεξεργασμένη μετά από συνεννόηση με την εκεί μονάδα αλλά και με τον αρμόδιο για την έκδοση της σχετικής απόφασης μεταφοράς των απορριμμάτων σε άλλη Περιφέρεια. Στη συνέχεια θα ήταν απαραίτητη η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης. Μάλιστα το κόστος ανά τόνο υποδοχής είναι μικρότερο κατά έξι ευρώ σε σχέση με την αποστολή τους στην Καλλιρρόη. Επομένως και η οικονομική επιβάρυνση είναι η ίδια συνυπολογιζόμενης και της χιλιομετρικής διαφοράς. Τι σημασία έχει εξάλλου η όποια οικονομική επιβάρυνση μπροστά στην υγεία των πολιτών και το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα;
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου(ΨΥΞΞ7Λ1-6Ρ1) ο Δήμος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την 2-11-22.Αυτή η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω των απορριμμάτων(πυρκαγιά στον παράνομο ΧΑΔΑ και παραμονή των απορριμμάτων στους κάδους). Αυξημένος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δε σημαίνει ότι συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τα απορρίμματα στο Αλιμάκι ,αλλά από κοινού Περιφέρεια και Δήμος επεξεργάζονται λύσεις του προβλήματος(Ν.3013/2002).
Το ΑΛΙΜΑΚΙ πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ!!!
Μήπως εξακολουθεί να σας απασχολεί η κατασκευή εργοστασίου καύσης στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; (SIMETRA ENERGY); Γνωρίζετε ότι πρόκειται για μια λύση με περιβαλλοντικό αντίκτυπο,καταδικασμένη από την παγκόσμια κοινότητα;
Αγνοείτε τις δεσμεύσεις του Δήμου για εγγυημένες ποσότητες παράδοσης απορριμμάτων;
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, η λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη είναι θέμα λίγων μηνών. Οι υποσχέσεις για άμεση και οριστική λύση του προβλήματος δεν πείθουν κανέναν πλέον. Η επίκληση για κατανόηση μέχρι τη λύση του προβλήματος εξοργίζει του δημότες. Από την προεκλογική δέσμευσή σας «ότι η Τριφυλία δεν θα πνίγεται στα προβλήματά της» την πνίξατε στο νέφος και στις διοξίνες.

 

 


NEWSLETTER