Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 12:16

Μετά τα... πανηγύρια

Γράφτηκε από τον

Tου Γιάννη Α. Μπίρη

Κι αφού πέρασε της «Παναγίας» και σιγά σιγά τελειώνουν και οι διασκεδάσεις και τα τραπεζώματα με γουρνοπούλες και λοιπά παραδοσιακά εδέσματα και ποτά στα πανηγύρια, έρχεται η αμείλικτη ώρα της ζυγαριάς. Όλοι λίγο-πολύ προσθέσαμε λίγα κιλάκια στο καλλίγραμμο σώμα μας. Και τώρα πώς τα χάνουμε;

Με υπομονή και πρόγραμμα. Ο έλεγχος του βάρους, είναι ένα πολύ λεπτό αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Η λεπτή ισορροπία της κάλυψης των καθημερινών ενεργειακών αναγκών αφ’ ενός και της διατήρησης του ιδανικού βάρους αφ’ετέρου πρέπει να είναι καθημερινός στόχος κάθε ανθρώπου.

Σήμερα, που οι ρυθμοί της καθημερινότητας γίνονται πολλές φορές καταιγιστικοί, η ανάγκη μιας καλύτερης υγιεινής διαβίωσης απαλλαγμένης από τα περιττά κιλά αλλά και το καθημερινό στρες είναι ο στόχος όλων μας. Και αφού έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν «μαγικές δίαιτες» που θα καταφέρουν μάλιστα να διατηρήσουν το επιδιωκόμενο ιδανικό βάρος, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός αυτών που αποφασίζουν να χάσουν βάρος μέσω της άσκησης και μιας ισορροπημένης, ελεγχόμενης διατροφής.

Πριν από κάθε τέτοια προσπάθεια ο καρδιολογικός και ο ιατρικός κλινικός έλεγχος πρέπει να προηγούνται πάντοτε. Σε συνδυασμό δε, με τον αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο θα μας δώσουν το πράσινο φως για την αλλαγή στον τρόπο της καθημερινότητάς μας. Οι ιατρικές εξετάσεις, που είναι σοβαροί δείκτες, καθρέφτες της κατάστασης του οργανισμού, θα πρέπει να γίνονται για τον πληρέστερο έλεγχο πριν από την προσπάθεια για συστηματική άσκηση. Αυτοί οι έλεγχοι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και τον κλινικό διατροφολόγο που πρέπει να έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να οριοθετήσουμε και το στόχο μας. Ο ιδανικός ρυθμός για την απώλεια βάρους με ταυτόχρονη προσαρμογή του μεταβολισμού στις νέες συνθήκες, είναι 10% του βάρους μας σε τουλάχιστον 4 μήνες ή περίπου μισό κιλό την εβδομάδα. Κάθε μεγαλύτερη προσπάθεια δεν επιτρέπει την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καινούργιες συνθήκες και θα έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο του οργανισμού σε συνθήκες ανάγκης και ένδειας. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν πάντοτε μετά από μια περίοδο «μαγικής» δίαιτας βλέπουμε ξαφνικά να σταματάει η απώλεια του βάρους και ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια τις περισσότερες φορές να προστίθενται κιλά ενώ πεινάμε.

Σημασία λοιπόν στην απώλεια του βάρους μέσω της άσκησης και της διατροφής έχει ο ασφαλής ρυθμός και όχι η γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών. Κι όταν χαθούν αυτά τα παραπανίσια κιλά, αν έχουμε συνηθίσει το πρόγραμμα καθημερινής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής, θα φτάσουμε στο επόμενο καλοκαίρι απόλυτα υγιείς και «φιτ», έτοιμοι ξανά για καινούργια… πανηγύρια.