Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 14:40

Τι θα έχει το «καλάθι» για το ρεύμα;

Γράφτηκε από τον
Τι θα έχει το «καλάθι» για το ρεύμα;

 

Από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της αναστολής της περίφημης «ρήτρας αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία προκάλεσε ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Την διαδέχθηκε το καθεστώς της μηνιαίας αναπροσαρμογής του τιμολογίου από κάθε εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Και με τον πρώτο μήνα του νέου μέτρου αμέσως επιβλήθηκαν τιμές ακριβότερες από τον προηγούμενο. Όπως αναμένεται να συμβεί και με τους λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Τουλάχιστον έτσι είναι κάπως ευκολότερη η διαχείριση των επιβαρύνσεων που προκαλεί ο παλαβός πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ενόψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στην κυβέρνηση προβληματίζονται για το πώς μπορεί να εμφανισθεί εκεί ο κ. Μητσοτάκης με ένα «καλάθι φιλολαϊκών» μέτρων, στα οποία να περιλαμβάνεται και κάποιο νέο μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών από τις συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Μεταξύ των οποίων εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μιμηθούμε τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση Σολτς σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ για τα τιμολόγια ενέργειας. Αν και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής θα προτιμούσε -και το επιδιώκει- μια τέτοια απόφαση να ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην ελληνική κυβέρνηση το μέτρο αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από όλους, με τον κ. Σκυλακάκη να είναι ο πρώτος που αντιδρά.

Το κακό είναι ότι από όσα επισήμως και ανεπισήμως πληροφορούμεθα, δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιαζόμενο «καλάθι» ένα μέτρο που θα πρόσφερε μεγάλη ανάσα στα οικονομικώς κατώτερα και τα μεσαία νοικοκυριά. Ένα είδος επιλεκτικής σεισάχθειας. Η διαγραφή δηλαδή των χρεών προς τους παρόχους, που σωρεύτηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της εφαρμογής της «τιμαριθμικής αναπροσαρμογής» και τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αδύνατο λόγω του ύψους τους να πληρωθούν από χαμηλόμισθους και συνταξιούχους αλλά και από βιοτεχνίες, γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες.

Με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα υφίσταντο μια πρόσκαιρη ζημία όλοι οι πάροχοι, από τη ΔΕΗ ως τους ιδιώτες. Αλλά το «κοινωνικό αποτύπωμα» θα ήταν τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο από τις επιδοτήσεις, οι οποίες έχουν μία αρνητική πλευρά. Προέρχονται από το χρήμα των φορολογουμένων, άρα μεγιστοποιούν τις ανάγκες του δημόσιου κορβανά για εισπράξεις. Δηλαδή οδηγούν, στην πραγματικότητα, σε νέα αύξηση της φορολογίας, την οποία, ως είθισται, την πληρώνουν πάντοτε οι μικρομεσαίοι.

Θα το τολμήσετε κ. Πρόεδρε;

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER