Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 19:37

Παρέμβαση για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

 

Του Ηλία Κανάκη, τυποποίητη ελιάς & ελαιολάδου, εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων

Οταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία ισχυροποιεί την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Γεωργίας κ. Αποστόλου αναφορικά με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά θα πλημμυρίσει με το όνομα KALAMATA OLIVES. Κατά συνέπεια ελιές από Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία και Αφρική θα πωλούνται με πολύ χαμηλό κόστος επωμιζόμενες παράλληλα όλα τα οφέλη από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Οφείλουν οι βουλευτές του νομού Μεσσηνίας να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Με ευκολία  διαπιστώνουμε ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβονται συμφέροντα επαγγελματικά που τους ενώνουν και εξυπηρετούν ως συνήθως τους λίγους και εκλεκτούς .

Η ονομασία προέλευσης ΠΟΠ πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική υψηλού επενδυτικού σχεδίου και ενδιαφέροντος στα πρότυπα των προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ουδεμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί προσωπική πολιτική του εκάστοτε υπουργού.

Στο σημείο αυτό απευθύνω ερώτημα στον υπουργό και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο το ελαιόλαδο Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης που αποτελείται από ποικιλία κορωνέικη και έχει την ένδειξη ΠΟΠ να μην πιστοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Καραμανλική Αριστερά έκανε το θαύμα της.

Ας αφήσουν τα τεχνάσματα λοιπόν και ας επικεντρωθούν στην ουσία της πιστοποίησης ΠΟΠ, όπου είναι η προστατευμένη ονομασία προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που πιστοποιεί ένα προϊόν το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο και περιοχή του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του οφείλονται κυρίως  ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου τα στάδια παραγωγής πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η καταστρατήγηση του προϊόντος ΠΟΠ, σε αυτή την χρονική περίοδο, από τον υπουργό Γεωργίας όπως και από τον προηγούμενο υπουργό αρχίζει να διαφαίνεται περίτρανα.

Από εδώ και εμπρός θα κυβερνούν τη χώρα μας μέσα από συνεργασίες.

Τι Αριστερά, τι Δεξιά  όλοι τους εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, κάθε φορά τα ίδια συμφέροντα.

Ας αφήσουν λοιπόν τις ανοησίες και τις παρερμηνείες νομίζοντας ότι απευθύνονται σε ηλίθιους, εκτός και αν πιστεύουν ότι η ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας σχετίζεται με την μουσική ΠΟΠ. Θα απαντήσω κύριε υπουργέ πώς ότι σχέση έχει η ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας  με την ποικιλία Καλαμών, άλλη τόση σχέση έχει η μουσική ΠΟΠ  με το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας.

Καλημέρα στα ξεφτέρια της κυβέρνησης.