Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 21:30

Τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια της Κορώνης (φωτογραφίες)

Τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια της Κορώνης (φωτογραφίες)

Του Γεώργιου Δ. Διαμαντάκη, προέδρου Συλλόγου Δικτύου Φίλων Κάστρου Κορώνης

Είναι λογικό και αναμενόμενο κάποια κτίρια που παραμένουν κλειστά και εγκαταλείπονται για πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένου ότι αυτά είναι πολλών ετών και έχουν κτιστεί με παλαιά υλικά, να υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των φυσικών φαινομένων και την φθορά του χρόνου. Τέτοια παλαιά και ετοιμόρροπα κτίσματα υπάρχουν και στην Κορώνη, ιδίως στην παλαιά πόλη, όπως και σε άλλους οικισμούς της Μεσσηνίας. Ήταν φυσικό, παρά την μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα και την οικιστική ανάπτυξη που υπήρξε τα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως τις τελευταίες 10ετίες, να υπάρχουν κτίσματα, που εγκαταλείφθησαν για διαφόρους λόγους και υπέστησαν σοβαρές φθορές και ανεπανόρθωτες βλάβες, εμφανείς ή αφανείς και μη επανορθώσιμες μερικά ή ολικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση και να απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την υγεία των διαβατών και εν γένει των πολιτών.

Από πλευράς νομοθεσίας οι διατάξεις που εφαρμόζονται «Περί επικινδύνων οικοδομών» είναι το Π.Δ/γμα 13/22-4-1929 (ΦΕΚ 153 Α΄/ 22-4-1929) όπως ισχύει κωδικοποιημένο με το Νόμο 4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α΄/ 2018). Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις αρμόδια υπηρεσία για την ενάσκηση του ελέγχου ως προς τον υφιστάμενο κίνδυνο των κατασκευών είναι η επί της εφαρμογής του σχεδίου Τεχνική Υπηρεσία, η οποία παρεμβαίνει μετά από καταγγελία ή αυτεπάγγελτα.

Π.χ. Στην περίπτωση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων της δημοτικής Κοινότητας Κορώνης αρμόδια τεχνική υπηρεσία για τον χαρακτηρισμό τους είναι η αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου Πύλου-Νέστορος, η οποία παρεμβαίνει είτε μετά από καταγγελία είτε αυτεπάγγελτα και κινεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού. Στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης αρνείται να εκτελέσει την κατεδάφιση, τότε το πράττει ο Δήμος και επιβαρύνει τον ιδιώτη από τον οποίον εισπράττει τα έξοδα και τις δαπάνες που απαιτήθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Είναι γνωστό, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, είναι διαχρονική, απλά τώρα επιδεινώθηκε και ότι αφορά όλους τους εκάστοτε υπευθύνους φορείς. Όμως το ερώτημα είναι, για ποιους λόγους οι αρμόδιοι και εν προκειμένω ο Δήμος δεν προβαίνει στην αυτονόητη λύση και εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα, με συνέπεια να καιροφυλακτεί ο κίνδυνος να συμβεί το κακό σε κάθε στιγμή. Μια λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την αμέλεια αυτή των Αρχών είναι αφενός η έλλειψη πολιτικής βούλησης και αφετέρου το πολιτικό κόστος!!!

Παράπλευρη συνέπεια αυτής της ιδιόρρυθμης αδράνειας των υπευθύνων ήταν να «υποδεχθούμε» και εφέτος τους παραθεριστές με τις εικόνες «ντροπής» που εμφανίζονται στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες και συγχρόνως να περιμένουμε τον προσεχή χειμώνα με τον κίνδυνο και το φόβο της κατάρρευσης.

Εκτός και αν οι αρμόδιοι περιμένουν το αυτονόητο να καταρρεύσουν τα κτίρια, όπως συμβαίνει συνήθως και εκ των υστέρων να «τρέχουν» για την αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος. Κατά τα λοιπά, θέλουμε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι πολίτες!!!

Διευκρινίζεται ότι το δημοσίευμα μόνο αυτό καθώς και άλλα, έχουν σκοπό να προβάλλουν δημόσια τα προβλήματα του τόπου με την ελπίδα επίλυσής τους και δεν εντάσσονται σε κάποια αντιπολιτευτική τακτική ή αντιπαλότητα προς τους διοικούντες.