Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 22:00

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Γράφτηκε από τον
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Του Γιάννη Μπίρη

Αλήθεια, πώς μπορεί να αποδώσει κάποιος την απελπισία κάποιου αρρώστου που δεν μπορεί να βρει γιατρειά; Πώς να δώσεις με λόγια την απέραντη θλίψη του για την απρόσμενη διακοπή της ζωής του;

Παράδειγμα. Ενώ όλα πηγαίνουν καλά και η ζωή έχει τα δικά της, έρχεται η διάγνωση:

Λέμφωμα Hodgkin στάδιο 4Β. Διογκωμένοι λεμφαδένες παντού. Τράχηλος, μεσοθωράκιο, υποδιαφραγματικά, παρααορτικά και τέλος και ο μυελός των οστών διηθημένος.

Απελπισία μετά τις αναποτελεσματικές συμβατικές χημειοθεραπείες. Μετά και τα πειραματικά σχήματα, μόνη λύση που απομένει είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Προηγείται η καταστροφή του διηθημένου μυελού και η αντικατάστασή του με άλλον συμβατό και υγιή.

Αυτά όμως ισχύουν στη θεωρία. Πού θα βρεθεί συμβατός μυελός;

Ο μυελός των οστών είναι ένας μαλακός λιπώδης ιστός που βρίσκεται στον αυλό των διαφόρων οστών, το γνωστό μας μεδούλι. Μέσα από τις διαφύσεις και τις κυψέλες της σπογγώδους ουσίας των οστών, ο μυελός είναι το κύριο αιμοποιητικό όργανο αφού παράγει καθημερινά 100 έως 250 δισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια, δεκάδες δισεκατομμύρια λευκά αιμοσφαίρια και 70 έως 150 δισεκατομμύρια αιμοπετάλια.

Κι εμείς καλούμαστε με μια απλή διαδικασία να ξαναδώσουμε σε κάποιον, συνήθως άγνωστο σε μας, απελπισμένο συνάνθρωπο τη δυνατότητα να σωθεί και μετά την λήψη του δώρου του μυελού των οστών να μπορεί να ζήσει ξανά μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Λόγω και της απλής διαδικασίας, παγκόσμια έχει δημιουργηθεί μια τράπεζα δοτών μυελού των οστών. Είναι πολύ εύκολο υγιή άτομα να γίνουν δότες μυελού των οστών (Marrow Bone Donor). Χωρίς επεμβάσεις, ταλαιπωρίες και κινδύνους. Απλά με μια απλή διαδικασία καταγράφεται ο δότης και ΑΝ βρεθεί συμβατός, προσφέρει ζωή με μια ιατρική πράξη ανάλογη της αιμοδοσίας. Έτσι απλά, μπορεί ο καθένας από εμάς, αρκεί βέβαια να είναι υγιής, να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου του. Απλά, χωρίς κόπο. Εθελοντικά, μόνο με αγάπη.

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών (World Marrow Bone Donor Day). Την πρωτοβουλία έχει πάρει η Bone Marrow Donors Worldwide, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Στόχος της καθιέρωσης αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο να ευχαριστήσει τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσει σωστά τους πάντες για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές.

Σε όλον τον κόσμο σήμερα, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εν δυνάμει δότες μυελού των οστών. Από αυτούς περίπου 45.000 δότες είναι Έλληνες. Δηλαδή η πιθανότητα κάποιος πάσχων σύνανθρωπός μας να βρει συμβατό δότη 1 στις 100.000!

Ο αριθμός είναι πολύ μικρός. Κι εμείς πρέπει να τον αυξήσουμε με την φιλαλληλία και την πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο. Απλά, όπως μια αιμοδοσία.


NEWSLETTER