Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 21:38

Δεν έχουμε απλές ενδείξεις, έχουμε πλέον σαφέστατες αποδείξεις

Γράφτηκε από την
Δεν έχουμε απλές ενδείξεις, έχουμε πλέον σαφέστατες αποδείξεις

Του Παναγιώτη Στέφανου
Οικονομολόγου – τραπεζοϋπαλλήλου,
Μέλους κεντρικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ερωτούσε ειρωνικά και …ρητορικά από το βήμα της Βουλής αν «Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας;» και απαντούσε ο ίδιος πάλι ειρωνικά «Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».
Την πρώτη απάντηση του την έδωσε η περσινή μελέτη που είχε εκπονήσει ο Επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας μαζί με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία διαπιστωνόταν ότι το 88,4% των ασθενών με covid-19 που δεν εισήχθησαν έχασαν τη ζωή τους. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήταν 62,2%.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Καθηγήτρια και αυτή της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, κα Γκάγκα είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την μελέτη, λέγοντας πως «…το επιστημονικό άρθρο Τσιόδρα-Λύτρα έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται».
Η αλήθεια όμως (και η επιστήμη) είναι πεισματάρα και καταρρίπτει τις «ρητορικές» κορώνες του Πρωθυπουργού και τις «επιστημονικές ενστάσεις» των διορισμένων υπουργών του.
Η νέα μελέτη, με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της προηγούμενης Λύτρα-Τσιόδρα, του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα όχι απλώς επιβεβαιώνει την προηγούμενη, αλλά είναι ακόμη πιο επιβαρυντική για τον Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Το μέγεθος του προβλήματος, με την αδιαφορία ή/και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία και με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και πολιτικές στον κρίσιμο τομέα της Δημόσιας Υγείας, φαίνεται να γιγαντώνεται.
Αν τα ποσοστά του 88,4% των θανάτων όσων ασθενών με covid-19 δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ τους φάνηκαν μεγάλα και με «επιστημονικές αδυναμίες» τότε, η νέα μελέτη Λύτρα επιβεβαιώνει και αυξάνει τα ποσοστά των θανάτων των ασθενών με covid-19 που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σε 97,7%, ισοπεδώνοντας πλέον το αφήγημα του Πρωθυπουργικού που δεν είχε ενδείξεις για τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.
Επιπλέον υπήρξε και επιδείνωση του ποσοστού των ασθενών που πέθαναν αν και νοσηλεύτηκαν από 62,2% στην προηγούμενη μελέτη και περίοδο σε 72,7% στη νέα μελέτη. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται παροιμιώδης.
Το ΕΣΥ με τις πολιτικές της μη πρόσληψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε καν στον αριθμό των κενών από τις συνταξιοδοτήσεις που έχουν γίνει την τελευταία 3ετία, το έχουν φθάσει στα όριά του. Η Δημόσια Υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Υπήρχαν, υπάρχουν Πολιτικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής; Υπάρχουν αλλά είναι αντίθετες από την πολιτική που έχει ακολουθήσει αυτή τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Και αυτές είναι οι Πολιτικές στήριξης, ενίσχυσης, αναβάθμισης και ουσιαστικά θεμελίωσης ενός πραγματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας σε στέρεες και υγιείς βάσεις. Με τη δημιουργία πλέον μιας πραγματικής, βιώσιμης και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη διευθέτηση και τον σαφή προσδιορισμό της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας και τη λειτουργική διασύνδεση μεταξύ τους. Με τις απαραίτητες υποδομές, το ενδεδειγμένο επιστημονικό και υποστηρικτικό προσωπικό και με την αναγκαία χρηματοδότηση. Η μακρά οικονομική υποβάθμιση (κατ΄άλλους εξαθλίωση) των λειτουργών του ΕΣΥ κάνει κακό στην Υγεία, ευνοεί το θερμοκήπιο των «ανθών του κακού» για το σύστημα υγείας και τελικά για την υγεία των πολιτών.
Βέβαια αυτές οι Πολιτικές δεν είναι υπόθεση ενός συνονθυλεύματος νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πολιτικών που η μόνη του έννοια είναι η διάλυση του ΕΣΥ και η δημιουργία και ενίσχυση της ιδιωτικών νοσηλευτικών επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα πανάκριβα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών!
Είναι υπόθεση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας που με την ψήφο του λαού και τη στήριξη της κοινωνίας σύντομα θα αναλάβουν την υλοποίησή τους.

 

 


NEWSLETTER