Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 22:07

Ποιοι κάνουν τα δικόγραφα κουρελόχαρτα

Η ιστορία δεν είναι τωρινή. Όσοι έχουμε υπηρετήσει τη δημοσιογραφία γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει.

Πώς δηλαδή αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικηγόροι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσωπική τους προβολή, κυνηγούν δημοσιογράφους για να τους «πασάρουν» πληροφορίες, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της δικονομίας αλλά και κάθε αρχή δεοντολογίας.
Τώρα όμως το πράγμα γίνεται ιδιαιτέρως προκλητικό και επικίνδυνο. Διότι όλοι αυτοί τριγυρίζουν σαν πιράνχας το κορμάκι και την ψυχούλα του θύματος, βγάζοντας στον αέρα χαρτιά από τη δικογραφία, που το περιγράφουν. Μπροστά στο προσωπικό τους κέρδος, της προβολής για τους μεν και της τηλεθέασης για τους δε, αδιαφορούν για τις συνέπειες της ανοσιουργηματικής τους δράσης. Ουδόλως τους απασχολεί η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή το αύριο αυτού του παιδιού.
Θα μπορέσει ποτέ αυτό το κορίτσι να ξεχάσει τη φρίκη που βίωσε επί μήνες στα χέρια αυτού του τέρατος «υπεράνω πάσης υποψίας»; Θα μπορέσει ποτέ να ξαναζήσει μια κανονική ζωή; Να εμπιστευθεί ανθρώπους; Να αγαπήσει και να αγαπηθεί; Να κάνει δική του οικογένεια; Ποιον θα μπορέσει να εμπιστευθεί όταν το έχει προδώσει για λίγο «μαύρο», για τσιγαρόχαρτα και άλλα υλικά για «στριφτό» η ίδια του η «μάνα»;
Ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν. Και όλα εξαρτώνται από το αν θα αποφευχθεί η περαιτέρω διαπόμπευση, η σκύλευσή του από τα μέσα ενημέρωσης. Από θλιβερούς δικηγόρους, οι οποίοι μοιράζουν σε παρόμοιου φυράματος «δημοσιογράφους» τη μία μετά την άλλη σελίδες από τη δικογραφία με αντάλλαγμα την προβολή τους από τα περίφημα «πρωινάδικα» και όχι μόνο, ώστε να ξέρουν και οι επόμενοι βιαστές σε ποιον πρέπει να απευθυνθούν για την υπεράσπισή τους.
Είναι μια χυδαία συναλλαγή μεταξύ δικηγόρων, αστυνομικών ή άλλων ανακριτικών οργάνων από τη μια πλευρά και δημοσιογράφων της κλειδαρότρυπας από την άλλη. Και με τη φόρα που έχουν πάρει, δεν θα εκπλαγώ αν δω να δημοσιεύεται τελικώς και το ονοματεπώνυμο του παιδιού και η φωτογραφία του. Ετσι για να υποστηριχθεί η προκλητικώς προβαλλόμενη άποψη ότι «έδειχνε πολύ μεγαλύτερη», ακόμη και «ολοκληρωμένη γυναίκα». Το παιδί της έκτης δημοτικού.
Έχουν πολλή δουλειά τα πειθαρχικά και των δικηγόρων και των δημοσιογράφων. Ας ελπίσουμε ότι θα την κάνουν εγκαίρως. Να προλάβουν τα χειρότερα για την προστασία του ευάλωτου θύματος, του παιδιού.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgismassavetas@gmail.com