Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 20:11

Το ψωμί και η πολιτική

Γράφτηκε από τον
Το ψωμί και η πολιτική

 

Του Γιάννη Α. Μπίρη

Ένα βασικό είδος  τρόφιμου  με ιδιαίτερη θρεπτική αξία είναι το  ψωμί  (αρχ. άρτος). Παραδοσιακά  ανήκει στη βασική διατροφή, και είναι τρόφιμο πρώτης γραμμής κυρίως για τους φτωχούς πληθυσμούς. Με διάφορες μορφές (καρβέλι, φραντζόλα, μπαγκέτα, πίτα) το ψωμί είναι η  βασική τροφή στην  Ευρώπη, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Στην Άπω Ανατολή και την ανατολική Ασία η βασική τροφή είναι το  ρύζι. Το ψωμί θεωρείται πλήρης και φτηνή τροφή και βασικό τρόφιμο σε περιόδους πείνας.

Όμως τα βασικά τρόφιμα, δεν αρκούν για τη διατροφή αφού δεν παρέχουν μια πλήρη σειρά θρεπτικών ουσιών. Έτσι, στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να προστεθούν και άλλα τρόφιμα για να αποτρέψουν τις διατροφικές ένδειες και τον  υποσιτισμό. Τα βασικά τρόφιμα προέρχονται από τη φυτική παραγωγή και κυρίως από τα  δημητριακά, τα  όσπρια, το  καλαμπόκι, το  ρύζι και τα φυτά με αμυλούχες ρίζες (πατάτες). Από το αλεύρι του σίτου παράγονται το ψωμί, τα  ζυμαρικά, κ.α.

Η Μεσογειακή διατροφή σαφώς περιέχει και στηρίζεται και στους υδατάνθρακες και συγκεκριμένα στο ψωμί. Είναι πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος καθώς επίσης ομαλοποιεί τη λειτουργία του πεπτικού. Είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει όμως και πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη και νιασίνη). Κάποιες φορές μάλιστα τα άλευρα που προορίζονται για την παραγωγή ψωμιού, εμπλουτίζονται με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, κάτι που κάνει το ψωμί μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.

Η ισορροπημένη διατροφή απαιτεί όμως τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ομάδες τροφίμων, δηλαδή τον συνδυασμό μίας τροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, όσπρια, πατάτες), μίας πηγής πρωτεϊνών (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί, γαλακτοκομικά) και βέβαια λαχανικά.

Αυτές τις ημέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε τη φυλάκιση του επικεφαλής της ομοσπονδίας αρτοποιών, του προέδρου της Ένωσης Παραγωγών Άρτου, Cihan με την κατηγορία της "δημόσιας προσβολής του τουρκικού έθνους"!

Ο Kolivar μιλώντας τη Δευτέρα στο κανάλι Haberturk σημείωσε ότι η "ηλίθια" αγάπη που έχει η κοινωνία για το ψωμί εξηγεί γιατί εκλέγει πρόεδρο τον Ερντογάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.  Και συνέχισε: "Το ψωμί είναι η βασική τροφή για ηλίθιες κοινωνίες. Μιλάω επιστημονικά, δεν το βγάζω από το μυαλό μου - η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 210 κιλά στην Τουρκία και 45-50 κιλά στη Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Αγγλία, Ιαπωνία. Remaining Time-0:00FullscreenMuteΚαθώς η κοινωνία μας χορταίνει με ψωμί, αυτοί είναι και οι ηγέτες που μας κυβερνάνε είκοσι χρόνια τώρα", πρόσθεσε.  Στη συνέχεια το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να παραμείνει ο Kolivar στη φυλακή μέχρι τη δίκη του.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι θέσεις του Kolivar συνιστούν ρητορική μίσους. "Πέρα από το ότι πρόσβαλε το έθνος μας και το ψωμί, οι δηλώσεις αυτού του προσώπου δείχνουν ότι είναι ένα στοιχείο που εκφράζει εχθρότητα", πρόσθεσε.

Πάντως στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση ψωμιού κατ’ άτομο είναι 74 κιλά….


NEWSLETTER