Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 19:52

Αντικειμενικές αξίες

Αντικειμενικές αξίες

Του Κωνσταντίνου Αριστ. Αλιφέρη, προέδρου της Κοινότητας Βρομόβρυσης

Η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας σε συνάρτηση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι στον απαιτούμενο βαθμό ουσιαστική και παρεμβατική προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Αντιθέτως με τον τρόπο προσέγγισης υιοθέτησε τις μεγάλες αυξήσεις των 40% και 50% που έχουν υποστεί κατά τόπους περιοχές και που προκύπτουν από ανατιμήσεις από προγενέστερα έτη μέχρι και το 2018.
Αρκέστηκε σε μια πρόταση η οποία είχε ως βάση τις αυξήσεις που έχουν προέλθει από την 1-1-2022 και αφορούσε σε μικρό ποσοστό περιοχών του Δήμου Καλαμάτας οι σημερινές αντικειμενικές αξίες δεν συνάδουν με τις εμπορικές σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να εξεταστούν σε συνολική βάση, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την προοπτική κάθε περιοχής-κοινότητας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο περιορίστηκε στη συζήτηση προτάσσοντας ρεαλιστική πρόταση να γίνει μείωση του ποσού των 700 ευρώ 600 και 650 την στιγμή που το Υπουργείο έχει προβεί στο παρελθόν σε αύξηση του ύψους των 40% και 50%.
Το Υπουργείο με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο προς τους δήμους προφανώς έχει αναγνωρίσει τις στρεβλώσεις που υφίστανται ορισμένες κοινότητες στις τιμές ζώνης ακινήτων και έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει.
Επισημαίνω ότι πολλοί δήμοι στην επικράτεια έχουν απαιτήσει συνολικές μειώσεις του ύψους των 30% και 40%.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πρέπει μέσα από τις προτάσεις του να αναδεικνύει και να αποτυπώνει την πραγματική διάσταση και εικόνα όλων των κοινοτήτων - περιοχών, να μην αγνοεί σημαντικές παραμέτρους που αφορούν ορεινές κοινότητες όπου παρουσιάζουν σημάδια ερημοποίησης, βέβαια από μεμονωμένες πράξεις αγοραπωλησιών το υπουργείο μπορεί να λαμβάνει ως στοιχεία, ωστόσο δεν αντιπροσωπεύουν την συνολική εικόνα της όποιας περιοχής.
Οσον αφορά την κοινότητα Βρομόβρυσης η τιμή ζώνης είναι 600 ευρώ και η πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας με έγγραφό μου στις 5-12-2022 ήταν να μειωθεί στην κατώτατη τιμή ζώνης κάτι που εκτιμώ πως πρέπει να ισχύσει και για τις όμορες ορεινές κοινότητες. Παρατηρούμε ορεινές περιοχές να έχουν σχεδόν τις ίδιες τιμές ζώνης με τις έδρες πρώην Καποδιστριακών δήμων όπως και με περιοχές του νομού που έχουν τουριστικό χαρακτήρα.