Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 20:56

Μπορεί η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ να είναι η (αντιλαϊκή) πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Γράφτηκε από την

 

Του Γιώργο Καραγιάννη

μέλους του Τομεακού Γραφείου Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Διαβάσαμε άρθρο, τοπικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη "να στηριχτεί από "την κοινωνία και τους αγώνες της μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ", ως απάντηση απέναντι στη ΝΔ.

Είναι προφανές ότι με τις εκλογές να πλησιάζουν, εντείνεται ο ψευτοκαβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα επιμέρους, την ίδια ώρα που στα βασικά έχουν ταυτιστεί απόλυτα όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πολιτική της "σταθερότητας" που επικαλείται η ΝΔ και η πολιτική της "δικαιοσύνης" που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι 2 όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί εδώ και χρόνια, από την θέση της κυβέρνησης και από την θέση της αντιπολίτευσης, έχουν διαμορφώσει την αστάθεια και την αδικία στη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Πάει πολύ επομένως, να προβάλλεται ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ ως η διέξοδος για τους αγώνες και τις αγωνίες του λαού μας την ώρα που:

  • Μιλάει για αύξηση των μισθών, όταν σαν κυβέρνηση κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αύξηση του μισθού. Ενώ ως "αντιπολίτευση" ψήφισε το 50% του νόμου Χατζηδάκη και μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες τον εφαρμόζουν. Πρόσφατο παράδειγμα οι ηλεκτρονικές εκλογές σε Καθηγητές και τον Παμμεσσηνιακό Σύνδεσμο Ι.Υ. Απέρριψε μαζί με τη ΝΔ τροπολογία που πρότεινε το ΚΚΕ στη Βουλή για επαναφορά του 13ου - 14 μισθού και σύνταξης.
  • Την ώρα που μιλάει για τη μείωση της φορολογίας, απέρριψε πρόσφατη πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα. Αίτημα που υιοθετεί και η πλειοψηφία του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
  • Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καμώνεται ότι νοιάζεται για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο ίδιος μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν τον Ιούλιο την διατήρηση του.
  • Εναλλάξ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ως κυβερνήσεις, διαμόρφωσαν προϋπολογισμούς που κατά 95% στηρίζονται από την τσέπη του λαού, την ίδια ώρα που οι μονοπωλιακοί όμιλοι δίνουν μόνο το 5%, οι εφοπλιστές πληρώνουν εθελοντική φορολογία. Αυτή τη "δικαιοσύνη" εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Μαζί με τη ΝΔ απέρριψαν πρόσφατη τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί, έγινε ιδιώνυμο αδίκημα η κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Μιλάει για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, την ώρα που ως κυβέρνηση απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας, ηγήθηκε στη πράσινη μετάβαση και στο χρηματιστήριο ενέργειας. Προώθησε ως αντιπολίτευση μαζί με τη ΝΔ την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και των ναυπηγείων Ελευσίνας.
  • Προσπάθησε μέσα στη πανδημία να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης στην κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το "θα λογαριαστούμε μετά", με την πρόταση Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Ως κυβέρνηση έφτιαξε το πρώτο νοσοκομείο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. 
  • Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την αποστολή πολεμικού υλικού, την επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Χειροκρότησαν μαζί τους ναζί Αζόφ στην Βουλή.

Σε όλα αυτά αποτυπώνεται η στρατηγική συμφωνία "μην ακουμπάτε τα κέρδη του κεφαλαίου". Στον αντίποδα βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ που παλεύει να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός. Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν δεσμεύεται από κανένα επιχειρηματικό συμφέρον και το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Για αυτό και αναδείχθηκε σε μοναδική δύναμη αισιοδοξίας, ανάσας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα. Με τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στη νεολαία, τη στάση των κομμουνιστών στο κοινοβούλιο. Η ισχυροποίηση του στις εκλογές μπορεί να δώσει διέξοδο στους αγώνες και στις αγωνίες του λαού και της νεολαίας.

Ποιος δεν πήρε ανάσα από την εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς μέσα στη πανδημία, τους αγώνες των γιατρών; Ποιος δεν πήρε κουράγιο από τους αγώνες των εργαζομένων στην efood, στη COSCO, στη ΛΑΡΚΟ; Από τους αγώνες των εργαζομένων απέναντι στο νόμο Χατζηδάκη; Τους αγώνες της νεολαίας που μπλόκαραν την πανεπιστημιακή αστυνομία,  τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των μαθητών;

Σε όλους αυτούς τους αγώνες ο ΣΥΡΙΖΑ κουνούσε το δάκτυλο και καλούσε να κάτσει ο λαός στα αβγά του και να περιμένει τις εκλογές. Για να γίνει ο νέος χαλίφης στην θέση του χαλίφη και ο λαός να βρίσκεται στο περιθώριο.

Η διέξοδος είναι στον αγώνα, με τον λαό πρωταγωνιστή. Εγγύηση γι αυτό τον αγώνα, για να νιώσει ο λαός μας ακόμα πιο δυνατός και να τρέμει η αυριανή αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στις εκλογές.