Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 22:02

Σχετικά με την πολεοδομική μελέτη της Κοινότητας Βέργας

Γράφτηκε από την
Σχετικά με την πολεοδομική μελέτη της Κοινότητας Βέργας

Του Παναγιώτη Χειλά, πρώην προέδρου και νυν μέλους Κοινότητας Βέργας, πρώην διευθυντή Ο. Υ. ΤΕΙ-Πελοποννήσου

Θα ξεκινήσω με μια παροιμία “ ήμουνα νιός και γέρασα” κλείνουμε 30 έτη ταλαιπωρίας και δέσμευση της εκμετάλλευσης των ιδιοκτησιών μας.
Πάμε στο δια ταύτα: Στην εφημερίδα «Ελευθερία» φύλλο 10-11/06/2023 διαβάσαμε αναφορές για τις μελέτες Βέργα-Μαντίνειας-Ασπροχώματος από τις οποίες προκύπτουν, εμμέσως πλην σαφώς, οι μεγάλες ευθύνες της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας για τις καθυστερήσεις.
Πράγματι αυτό ισχύει. Στη συνέχεια όμως διαπιστώνουμε ότι οδεύουμε σε αυτό που λέει η παροιμία “ τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου “. Όπως φαίνεται η κ. Αγρίου και ο κ. Καραγιάννη πάνε να συνεχίσουν το ίδιο βιολί.
Μετά από μεγάλο αγώνα και συμμετοχή των κατοίκων κατορθώσαμε στην τελευταία διόρθωση το έτος 2018 να μην υπάρξει καμία ένσταση για τη μελέτη της Βέργας. Και αυτό παρά την προβληματική οριοθέτηση των ρεμάτων το έτος 2014, που ενώ στην θάλασσα καταλήγουν επτά ρέματα τώρα μαζί με τα υπορέματα δημιουργήθηκαν δεκατρία, όταν η Καλαμάτα έχει τρία.
Η μελέτη εστάλη στο ΥΠΕΚΑ το 2018. Αφού δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από Δήμο και Κοινότητα, προωθήθηκε το 2021 στο ΣΤΕ (νομοθεσία κάθε έτος πιο σκληρή) και επεστράφη με μόνο μία παρατήρηση αυτής της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Κ. Δήμαρχε χρειάζεται να παρέμβετε γιατί φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να εμπαίξουν πάλι τους κατοίκους της Βέργας. Η μελέτη μετά την διαβούλευση στις 4 Ιουλίου θα πρέπει να επιστραφεί άμεσα στο ΥΠΕΚΑ και μετά αμέσως στο ΣΤΕ ώστε να τελειώνουμε. Να αφήσουν κάποιοι τα παιγνίδια τσουβαλιάσματος της Βέργας μαζί με άλλες μελέτες που εκκρεμούν ενστάσεις και είναι πέντε στάδια πίσω.
Κλείνοντας κ. Δήμαρχε περιμένουμε τις ενέργειες σας άμεσα, γιατί οι κάτοικοι της Βέργας βρίσκονται στα όρια τους και απέναντι στην τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Πολιτεία. Το γελοίο είναι ότι η πολιτεία ενώ καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση αντί να προωθεί σύμφωνα με το Ν. 4447/2016 πολεοδομικές μελέτες που πρέπει να υλοποιούνται σε 5 έτη φτάνουμε τα 30 έτη και τελειωμό δεν έχουμε.

 


NEWSLETTER