Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 22:00

Το αληθινό ενδιαφέρον για τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης

Το αληθινό ενδιαφέρον για τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης

Του Γιάννη Λάσκαρη, Δημοτικού Συμβούλου - Γραμματέα Δ.Σ. Μεσσήνης

Μια τετραετία πολύ σύντομα ολοκληρώνεται και η αυτοδιοικηση θα αναμετρηθεί και θα αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς. Οι πολίτες θα κρίνουν αν υλοποιήθηκαν στόχοι αν άνοιξαν πλάνα και σχέδια για το μέλλον του τόπου τους και φυσικά ποιος μπορεί να «εγγυηθεί» για την επόμενη ημέρα. Η σκληρή πραγματικότητα μας βρίσκει αντιμέτωπους και με το μέλλον των χωριών και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην κυριολεξία έχουν υποστεί μια τεράστια πληθυσμιακή αφαίμαξη και αντιμετωπίζουν προβλήματα που φαντάζουν γρίφοι για την κεντρική εξουσία εκτός της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Καθώς εκτός από την αγροτική οδοποιία που είναι ελλειμματική, οι επαρχιακοί δρόμοι που προσεγγίζουν πολλά από τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης είναι «υποταγμένοι» στις προδιαγραφές άλλων δεκαετιών και αποθαρρύνουν τους επισκέπτες αφού παράλληλα αποκαρδιώνουν τους μόνιμους κατοίκους.

Ωστόσο ακόμη και αν τα παραπάνω όπως και η δημιουργία κάποιων υποδομών είχαν επιλυθεί το πρόβλημα της ερημοποίησης της υπαίθρου δεν επιλύεται έτσι απλά και δεν επιλύεται με έργα βιτρίνας και μάλιστα της τελευταίας στιγμής για ψηφοθηρικούς λόγους. Στην εποχή που νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε και στο μικρότερο χωριό. Οι ψηφιοποιημένες τοπικές υποδομές θα συμβάλλουν στην επιβράδυνση του προβλήματος της μετανάστευσης των νέων από τα χωριά τους για τα αστικά κέντρα. Με την χρήση για παράδειγμα συστημάτων ευφυούς γεωργίας οι νέοι θα ενταχθούν ευκολότερα στην πρωτογενή παραγωγή και θα παραμένουν στα χωριά. Το μοντέλο των «έξυπνων χωριών» που είναι μικρές κοινότητες που επωφελούνται από την ψηφιακή και κοινωνική καινοτομία για να αναδειχθούν σε ελκυστικά και ελπιδοφόρα χωριά θα έπρεπε να μας απασχολήσει πολύ καιρό τώρα και να έχει γίνει αντικείμενο διαβούλευσης.

Περιληπτικά αναφέρω πως το μοντέλο των έξυπνων χωριών εμπεριέχει την εισαγωγή συγκεκριμένων τεχνολογιών σε αγροτικές περιοχές όπως η γεωργία ακριβείας και ψηφιακές πλατφόρμες που προσφέρονται για ηλεκτρονική εκπαίδευσή διοίκηση υγεία κλπ. Επίσης περιλαμβάνουν και δράσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενίσχυση του τουρισμού και άλλα πολλά. Σε αυτό το μοντέλο θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα και πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες πως το μέλλον των χωριών θέλει οραματισμό και ενασχόληση σε βάθος. Στόχος είναι η αρωγή των ψηφιακών μέσων στην καθημερινότητα τους, αφού και το απλούστερο αίτημα σε λίγο καιρό μόνο ψηφιακά θα στέλνεται στις υπηρεσίες και η απόκριση μιας υπηρεσίας θα είναι απόρροια μιας σοβαρής δημοτικής αρχής που έχει οραματιστεί το μέλλον των χωριών και θα έχει δείξει αληθινό ενδιαφέρον για αυτά.