Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 22:36

Παγκόσμια αγωνία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή - Ο ελληνικός αντι-drone θόλος

Tου Χρήστου Καπούτση

Αναβαθμίζεται ο κίνδυνος για γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη και ευρύτερη γεωπολιτική αποσταθεροποίηση, καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε την πρώτη φάση αντιποίνων στο Ιράν.
Δεν είναι εύκολη η απάντηση, αν αυτή η επιθετική ενέργεια του Ισραήλ, έγινε για να δοκιμαστεί το σύστημα αεράμυνας του Ιράν, ώστε να ακολουθήσει «εν καιρώ», η σκληρή στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ. Όπως και νάχει, έχουμε μπει σε μία ιδιαιτέρως επικίνδυνη χρονική περίοδο, σε ένα διεθνές περιβάλλον συγκρουσιακό, άναρχο και επιδραστικό πλανητών διαστάσεων.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν φέρεται να πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής κοντά στον οικισμό Ισφαχάν. Η Τεχεράνη υποβαθμίζει το περιστατικό.
Η Jerusalem Post , ανέφερε το πρώτο σχόλιο ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα στο Ιράν ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση»
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim , μετέδωσε, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό.
Πάντως η Τεχεράνη υποστήριξε πως αναχαιτίστηκαν drones κοντά στην πόλη Ισφαχάν και δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση. Το Ισφαχάν αποτελεί «κέντρο» στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «απόλυτα ασφαλείς».
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Reuters υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» στο Ισφαχάν χωρίς σοβαρές ζημιές, γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Επικαλούμενο ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι, το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη. Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ σε επίθεση κατά του Ιράν. Υπάρχουν διάφορες αντιφατικές ερμηνείες. Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, και ότι στους στόχους δεν περιλαμβάνονταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, με λέξεις και με πράξεις», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι ανταλλαγές επιθέσεων αποτελούν μέρος της ευρύτερης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο και την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων που ακολούθησε.
Το ερώτημα είναι πως θα εξελιχθούν, από δω και μετά, οι εκατέρωθεν επιθετικές ενέργειες στην Μέση Ανατολή, με την συμμετοχή και των συμμάχων του Ισραήλ και του Ιράν, δηλαδή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας της Ε.Ε. και από την άλλη της Ρωσίας, της Κίνας και της «διπολικής» Τουρκίας.
Πάντως γνωρίζοντες και μη, ειδικοί και μη, αλλά πολίτες του Κόσμου με συναίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας, έχουν μία επιλογή. Να ανησυχούν και να κινητοποιηθούν, πριν είναι αργά για όλους, αλλά όχι φυσικά για να υπερασπιστούν τα γεωοικονομικά και Στρατηγικά συμφέροντα της συλλογικής Δύσης, όπως ζήτησε ο ευρωβουλευτής Β. Μειμαράκης ...

Ο ελληνικός αντι-drone θόλος

Σε ένα σοβαρό και εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, που αφορά την περεταίρω θωράκιση του ελληνικού εναέριου χώρου. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο», είπε ο Υπουργός Εθνικής και τόνισε με έμφαση ότι «Η χώρα πρέπει να κλείσει τον εναέριο χώρο της». Καταρχήν, να εξηγήσουμε, τι είναι ακριβώς ο «αντι-drone θόλος» που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί πάνω από το Αιγαίο. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει, από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα, συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο, παρεμβολές, διάφορα ηλεκτρονικά αντιμέτρα και μονάδες αναχαιτίσεων. Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται, από τη στιγμή, που ένα ντρονς, ή ένας βαλλιστικός πύραυλος ή ένα οπλισμένο μαχητικό αεροσκάφος , επιχειρήσει να μπει απειλητικά στον εναέριο χώρο της χώρας. Και τι κάνει στην περίπτωση αυτή το «αντι-drone σύστημα»; Προγραμματισμένες ενέργειες, που περιλαμβάνουν, είτε κατάρριψη του αεροσκάφους, είτε την πλήρη κατάληψη του ελέγχου του, μέσω παρεμβολών. Επίσης μέσω μιας ειδικής συσκευής , παρεμβάλει στο σήμα που λαμβάνει το drone από αυτόν που το κατευθύνει από το εδάφους και έτσι χάνει τον έλεγχο από τον χειριστή εδάφους και επομένως και τον στόχο του, δηλαδή έχουμε πλήρη εξουδετέρωση.

Αυτό ακριβώς έκαναν , το Ισραήλ και οι σύμμαχοί τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιορδανία και η προσφάτως συγκροτηθείσα Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη που συντονίζεται από το Στρατηγείο της Λάρισας, και όλοι μαζί, απέτρεψαν και εξουδετέρωσαν, το σύνολο σχεδόν των drones και των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσαν οι Ιρανοί.
Η Ελλάδα, μετείχε με δύο Φρεγάτες, η μία στον Κόλπο του Αντεν και η άλλη στην Ανατολική Μεσόγειο, στις συμμαχικές επιχειρήσεις καταστροφής των πυρομαχικών που εκτόξευσε το Ιράν. Καθώς επίσης και με μια πυροβολαρχίας του αντιβαλλιστικού συστήματος ΠΑΤΡΙΟΤ που έχουμε στείλει στην Σαουδική Αραβία με χειριστές στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, ενημέρωσε τηλεοπτικά, για τα σχέδια της Ελλάδας και τη δημιουργία ενός αντι-drone θόλου πάνω από το Αιγαίο. Ο λόγος είναι, οι ιδιαιτέρως επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αραβικής Χερσονήσου, μέχρι και τις ανατολικές ακτές του περσικού Κόλπου (Ιράν). Λόγω των δραματικών εξελίξεων και της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, έμμεσα στη Ουκρανία και αμεσότερα στη Μέση Ανατολή, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου, το ταχύτερο, να δημιουργηθεί και ο ελληνικός θόλος, που θα προστατεύει την ελληνική επικράτεια, από κακόβουλους εισβολείς.