Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 18:35

Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στην Μέση Ανατολή

Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου στην Μέση Ανατολή

του Χρήστου Καπούτση

Είχαμε προειδοποιήσει με εκτενή αρθρογραφία, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι εμπλεκόμενες χώρες, στους δύο μεγάλους πολέμους, που όχι μόνο είναι σε εξέλιξη, αλλά και κλιμακώνονται επικίνδυνα. Στην Ουκρανία το ένα μέτωπο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή το άλλο. Και στην Κυβερνητική άποψη που δικαιολογούσε τη συμμετοχή με το επιχείρημα ότι η «Ελλάδα συμμετέχει, αλλά είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είχαμε επισημάνει το υπερφίαλο αν όχι και ανώριμο πολιτικό περιεχόμενό της, καθότι, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει, πως θα τελειώσει ένας πόλεμος, όπου μάλιστα εμπλέκονται και οι ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις του Πλανήτη.
Και να τώρα, που ο πόλεμος «χτυπά τη πόρτα μας» και μάλιστα το αδύναμο κράτους τους Ελληνισμού, την Κύπρο.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα απείλησε την Κύπρο, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ένοπλο κίνημά του, εάν ανοίξει τα αεροδρόμια και τις βάσεις της στο Ισραήλ, σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου!
Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολαχ που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου και έχει σχέσεις εξάρτησης με το Θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, προειδοποίησε, πως «το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου».
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, προφανώς έχει υπόψη του την αμυντική συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΡΑΗΛ, με την εγγύηση των ΗΠΑ, που μεταξύ των άλλων προβλέπει και προχωρημένη στρατιωτική συνεργασία των συμβαλλομένων κρατών. Και ακόμη, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα αναφέρεται στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες χρησιμοποιεί στις επιχειρήσεις του το Ισραήλ, αλλά και η Βρετανία, για να στηρίξει στρατιωτικούς στόχους του Ισραήλ. Προφανώς, τα ισραηλινά, αμερικάνικα και βρετανικά αεροσκάφη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Αυτός είναι και βασικός λόγος, που η Κύπρος είναι στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.
Θα είναι λάθος, αν οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας, δεν αξιολογήσουν, όχι με πανικό, αλλά με ψυχραιμία, τις δηλώσεις Νασράλα.
Να σημειώσουμε ότι, το μεγαλύτερο αραβικό δίκτυο στον κόσμο, το Al Jazeera, προσπαθεί να αναλύσει την ουσία των απειλών Νασράλα προς την Κύπρο.
Διαβάζουμε (σε μετάφραση) από την ιστοσελίδα του Al Jazeera: «Μετά την απειλή του Νασράλα, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα εμπλακεί σε κανένα πόλεμο.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες χρησιμοποιεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Υποστηρίζεται ότι το ΗΒ χρησιμοποίησε αυτές τις βάσεις για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη. Οι βάσεις έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας και του νότιου Λιβάνου. Η δήλωση ουδετερότητας της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ως στρατηγική νίκη για τη Χεζμπολάχ. Αυτή η απάντηση ... υποδηλώνει ένα έμμεσο μήνυμα από την ΕΕ ότι δεν υπάρχει όρεξη για υποστήριξη μιας ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας», είπε ο Ιμάντ Σαλαμέι, πολιτικός επιστήμονας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου.
Και στην ερώτηση «Τι θα μπορούσε να κάνει η Χεζμπολάχ που θα ανησυχούσε την Κύπρο;» απάντησε η Αμάλ Σαάντ, συγγραφέας του "Hizbu'llah: Politics and Religion," στο Al Jazeera ως εξής: «Καταρχάς, θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό που απείλησε να κάνει: να χτυπήσει ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο. Μια επίθεση "θα ήταν ... καταστροφική για την οικονομία της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Νασράλα, είπε: «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».
Πάντως, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Κύπρου για το χειρισμό του ζητήματος των απειλών Νασράλα. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής Προεδρίας ο Ναζίμπ Μικάτι ευχαρίστησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την «εξαιρετική διπλωματική δήλωση» που έκανε σταματώντας, όπως σημείωσε ο κ. Μικάτι, «μία μη σημαντική αντιπαράθεση».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μιλερ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, απάντησε στον ηγέτη της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα μετά τις απειλές του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολά και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους και προσφέρει τρόφιμα , νερό και φάρμακα στους Παλαιστίνιους».
Την αμέριστη αλληλεγγύη της Ελλάδας «προς την Κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου» εκφράζει σε μήνυμά του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις απειλές που διατυπώθηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση".