Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 21:54

Από τους χαρισματικούς περάσαμε στην βάση και στις κάλπες

Από τους χαρισματικούς περάσαμε στην βάση και στις κάλπες

Του Θεόδωρου Σταυριανόπουλου
MSc Ηθ. Φιλοσοφίας - Μαθηματικού

Κάποτε υπήρχαν ηγέτες ιδρυτές κομμάτων που κομψά φρόντιζαν να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Η εσωστρέφεια τότε ή ήταν άγνωστη λέξη ή δεν υπήρχε διότι οι αρχηγοί ήταν ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς!
Σήμερα τα κόμματα με το παραμικρό καταφεύγουν στην εκλογή ηγεσίας από την βάση βάζοντας κάλπες παντού θέτοντας υποψηφιότητα 5-6 ίσως και παραπάνω άτομα! Αυτό δημιουργεί αντιπαλότητα, δημιουργεί ρηγματώσεις στα μέλη και τους φίλος της λεγόμενης βάσης. Ο απλός ψηφοφόρος χωρίς δόλο στηρίζοντας κάποιον υποψήφιο ομαδοποιείτε, φανατίζεται και παθαίνει κάτι, όταν δεν εκλεγεί ο δικός του υποψήφιος. Έτσι η κομματική συνοχή κλονίζεται.
Όταν οι αποφάσεις παίρνονται κεντρικά οι αντιπαλότητες ελαχιστοποιούνται μετά την εκλογή διότι στο επίπεδο αυτό τα συμφέροντα αυτών που αποφασίζουν είναι πολλά, οι «καρέκλες» όπως λέγεται τους περιμένουν την επόμενη μέρα και όλοι πειθαρχούν κάθονται «κότες», όχι γιατί το θέλουν αλλά προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεκτημένα τους.
Τώρα θα μπω σε ονοματολογίες.
Τον κ. Δούκα πριν 6 μήνες ο λαός της Αθήνας τον εξέλεξε Δήμαρχο. Τώρα θέλει να γίνει και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει επίσης ότι θα παραμείνει και Δήμαρχος αν εκλεγεί στην θέση του Προέδρου. Κύριε Δούκα κρατώντας δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη κινδυνεύουν να πέσουν και τα δύο.
Αν υποθέσουμε ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος ό κ. Δούκας πως θα παραιτηθεί από Δήμαρχος. Και αυτό δεν είναι έντιμο και ηθικό διότι θα γράψει στα παλιά του «τα παπούτσια» την νωπή λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών που τον ψήφισαν, θα γράψει στα παλιά του «τα παπούτσια» τα όσα έλεγε, τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις που έδινε για την βελτίωση του Δήμου της Αθήνας. Μάλλον πήραν τα μυαλά του αέρα, μάλλον «καβάλησε καλάμι»!
Ο κ. Ανδρουλάκης αμφισβητείτε από πολλούς κεντρικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Έχει τεθεί θέμα ηγεσίας και νέα εκλογή Προέδρου . Μετά από αυτό και αυτός βρίσκεται σε δύσκολή θέση και αν δεν το πράξει θα δυσκολευτεί στη συνέχεια ως Πρόεδρος να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Καταλήγοντας λοιπόν θα έλεγα ότι αν θέλουν το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και με ανοδική δυναμική, εκτιμώ ότι και οι δύο υποψήφιοι Ανδρουλάκης και Δούκας να κάνουν ένα βήμα πίσω. Ένας φρέσκος και άφθαρτος υποψήφιος κοινής αποδοχής θεωρώ ότι θα είναι ότι καλύτερο. Τέτοια στελέχη ικανά και αθόρυβα υπάρχουν πολλά στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθετη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα βγει λαβωμένο και μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα ξαναψάχνει για αρχηγό και μέχρι τότε θα ρίχνει νερό στο μύλο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επαναλαμβάνω ότι η προσφυγή της βάσης στις κάλπες μπορεί να είναι δημοκρατική διαδικασία όμως δημιουργεί αντιπαλότητα στα μέλη και τους φίλους και αυξάνει την εσωστρέφεια εις βάρος της συνοχής!
ΥΓ.1 Αυτό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα πολιτικά δρώμενα είναι μια ανατροφοδοτούμενη ακινησία με ανάσες μιζέριας! Αυτό δεν λέγεται σύγχρονη πολιτική και δυστυχώς η έφοδος προς το μέλλον γίνεται με κουρασμένο Ηνίοχο!
ΥΓ.2 Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία των πολιτών έχει μετατραπεί σε κοινωνία των κολλητών και κάποιοι συνεργούν στην δημιουργία μιας περίεργης ζύμης!