Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 19:15

“Λευκή Nύχτα”: Ποιο είναι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα;

“Λευκή Nύχτα”: Ποιο είναι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα;

Του Νάσου Μάκιου

Φυσικού, MSc Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα

Η “Λευκή Νύχτα”, η οποία πραγματοποιείται για 10η φορά στην πόλη μας, είναι όπως χαρακτηρίζεται μια μεγάλη εμπορική γιορτή όπου θα υπάρχουν εκδηλώσεις και τα εμπορικά καταστήματα θα προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά.

Τέτοιου είδους δράσεις γίνονται ολοένα και περισσότερες, σε αρκετές πόλεις, με πιο γνωστή την “Black Friday”, μια ημέρα αφιερωμένη στις προσφορές και στις αγορές προϊόντων.

Είναι δράσεις, που έχουν διαπιστωθεί ότι προωθούν τον υπερκαταναλωτισμό και έρχονται σε αντίθεση με την ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Έρευνες στην Αμερική, απ’ όπου ξεκίνησε και η “Black Friday”, έχουν δείξει ότι πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουν οι πολίτες καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς παρασύρονται ν’ αγοράζουν προϊόντα που δεν χρειάζονται πραγματικά.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες αυτής της υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης προϊόντων είναι η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Έχει υπολογιστεί ότι για την “Black Friday” στην Αμερική, όπου οι περισσότερες αγορές γίνονται κυρίως online, εκπέμπονται 429.000 τόνοι αερίων του θερμοκηπίου της Γης που ισοδυναμεί σε 435 πτήσεις αεροπλάνων από Λονδίνο για Νέα Υόρκη, με επιστροφή!

Το ξέρετε ότι, για να φτιαχτεί ένα (1) φύλλο χαρτί Α4 απαιτούνται πέντε (5) λίτρα νερό και για να φτιαχτεί ένα (1) πλαστικό μπουκάλι νερού απαιτούνται διπλάσιες ποσότητες νερού από το νερό που περιέχει το ίδιο το μπουκάλι; Αν αντιληφθούμε λοιπόν τις τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών αλλά και φυσικών πόρων που καταναλώνουμε για να φτιάξουμε τα προϊόντα μας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτά κατά την παραγωγή τους, την χρήση τους και την απόρριψή τους στο περιβάλλον, ίσως καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και ν’ αρκεστούμε στα απαραίτητα, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την ίδια δυνατότητα μ’ εμάς και να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, αυτή την “Λευκή Νύχτα” να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα: Ας μετακινηθούμε προς το κέντρο της πόλης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, με τα πόδια μας, ας αγοράσουμε προϊόντα που πραγματικά χρειαζόμαστε και θα τα χρησιμοποιήσουμε, προϊόντα φιλικά ως προς το περιβάλλον κι ας κοιτάξουμε τα σκουπίδια που θα δημιουργήσουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα και να προσπαθήσουμε να τα ανακυκλώσουμε. Κι αν ένας κάδος απορριμμάτων είναι γεμάτος, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άλλος εκεί κοντά που θα είναι άδειος για να πετάξουμε τα σκουπίδια μας.

Ας είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της “Λευκής Νύχτας” μικρότερο όλων των προηγούμενων εννέα!