Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 13:26

Η προσευχή του αριστερού | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Διάβασα τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία με το «κουαρτέτο» για τις κατασχέσεις που επέρχονται. Που προβλέπεται να είναι λίγο πιο μαλακές ως τα μέσα Φεβρουαρίου και από κει και πέρα «πάτε σκυλιά» των καταραμένων «επιθετικών κεφαλαίων» και αλέστε. Κάνοντας πολτό μια ολόκληρη ζωή του άτυχου που τον έσυραν οι «πράσινοι» εκσυγχρονιστές να υπερδανείζεται για να… παίζει στη «φούσκα» του χρηματιστηρίου.

Που τον παρότρυναν οι γαλάζιοι της «ανασυγκρότησης του κράτους» να υπερδανείζεται για να επενδύει σε ντουβάρια ή σε επιχειρήσεις που τις πήρε και τις σήκωσε η κρίση που ακολούθησε.

Αφού τα διάβασα όλα αυτά, αλλά και ενθυμούμενος ότι ούτε επί ΠΑΣΟΚ ούτε επί Νέας Δημοκρατίας επιτράπηκαν οι κατασχέσεις, αλλά και αναλογιζόμενος ότι μέσα στο μίσος του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους γεννήθηκα και ανδρώθηκα αριστερός, δεν μου έμενε τίποτε άλλο, παρά να γονατίσω και να κάνω την προσευχή μου: Θεέ μου φύλαγέ με από τους «αριστερούς» προστάτες μου, γιατί από τους δεξιούς έχω μάθει να φυλάγομαι και μόνος μου.

Εκείνο που χώθηκε σαν μαχαιριά στην καρδιά μου ήταν η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι οι «συνεργάσιμοι» δανειολήπτες, όσοι χαρακτηρίζονται τοιούτως από τις τράπεζες δηλαδή, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε». Διότι, συμπαθάτε με «σύντροφοι» της για πρώτη και δεύτερη φορά «Αριστεράς στην εξουσία», αλλά αυτή η διατύπωση μου θύμισε τα μαύρα χρόνια του αστυνομικού κράτους. Οπότε και πάλι οι «συνεργάσιμοι» δεν είχαν να φοβηθούν τίποτε από τας αστυνομικάς αρχάς.

Θεέ μου συγχώρα με τον άφρονα που τόσες δεκαετίες προσευχόμουν «να έλθουν οι δικοί μας στα πράγματα». Και δεν μου πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό ότι θα έκαναν τόσες κωλοτούμπες για να πάρουν το «οκέι μπόις» από την τρόικα που τώρα έγινε κουαρτέτο και να εξασφαλίσουν και αυτοί τη «δόση» τους. Ούτε μπόρεσα να φαντασθώ ο επιπόλαιος ότι ήσαν ικανοί να διαπράξουν όλα εκείνα που δεν τόλμησαν εκείνοι που ανατρέψαμε.

Τώρα καταλαβαίνω ότι η δική τους ιδεολογία συνοψίζεται στη φράση που εκστόμισε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά». Τώρα χιλιάδες συμπατριώτες μας θα το ζήσουν στο πετσί τους. Και οι Σταθάκηδες των ξεχασμένων εκατομμυρίων και των αναρίθμητων ακινήτων θα συνεχίσουν να φοράνε αυτό το χαζοχαρούμενο χαμόγελό τους. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr