Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 10:03

Αντε, πήραμε άλλη μια φορά «τη δόση μας» Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Αντε, πήραμε άλλη μια φορά «τη δόση μας» Ι Γ. Μασσαβέτας


Τώρα πια δεν έχει κανένα νόημα να ρωτήσει κανείς τους κυβερνώντες «γιατί βρε παιδιά, αφού θα καταλήγατε να υποβάλετε εαυτούς σε αξιολόγηση τον Μάιο του ’16, δεν το κάνατε από τον Φεβρουάριο του ’15, να έχουμε αποφύγει όλα τα δεινά, που δεν είναι μόνο το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά τα πολύ σκληρότερα μέτρα που αναγκασθήκατε να δεχθείτε;».

Τώρα πήραν μια καταρχήν αξιολόγηση και εξασφάλισαν πάλι «τη δόση μας», αφού έχουμε καταστεί βαρέως εξαρτημένοι και χωρίς «τη δόση μας» πέφτουμε σε κώμα. Και βεβαίως η μερίδα του λέοντος και τίγρεως μαζί θα πάει για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αλλά υπάρχει και κάτι παρήγορο. Οτι επί πέντε μήνες θα πέφτουν στην αγορά από 700 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μειωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιωτικούς φορείς στο εσωτερικό. Από οφειλές σε γιατρούς και φαρμακεία, έως εργολάβους και προμηθευτές του Δημοσίου.

Βεβαίως οι παραχωρήσεις που έκαναν είναι πολλές, οδυνηρές και αμφίβολης βιωσιμότητας. Με λίαν πιθανή εξέλιξη κάποιες από αυτές να ακυρωθούν, με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Οπως για παράδειγμα η διάταξη να μην χορηγείται η σύνταξη αποθανόντος στη χήρα του, αν είναι μικρότερη των 67 ετών, έστω και αν δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Και η όλως αντισυνταγματική διάταξη να στερείται η χήρα παντελώς τη σύνταξη, αν έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον εκλιπόντα. Οπερ καθιερώνει, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, «δικαίωμα» της κρατικής εξουσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης, να καθορίζει κρατικώς αποδεκτή και μη, επιλογή συντρόφου. 

Σε λίγο μπορεί να μπει και διάταξη που απαγορεύει τη σύνταξη θανάτου σε όσες είναι ξανθές, είτε από φυσικού τους είτε από βαφής κομμωτηρίου. Ετσι για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι που θα κάνουν προσφυγές στα ακυρωτικά δικαστήρια. 

Αλλά το θετικό στοιχείο υπάρχει. Θα περάσουμε φέτος ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Οχι σαν το περσινό. Και θα μπει λίγο ζεστό χρήμα στην αγορά. Αρκεί να μην έχουμε πάλι πισωγυρίσματα ως την επόμενη εκταμίευση «της δόσης μας». Αυτό το θετικό στοιχείο οφείλει να το αποδεχτεί και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, για την ώρα, στέκεται μόνο στη στεναχώρια της, που χάλασε το όνειρο για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. 

Εδώ που φθάσαμε, ισχύει, για τη γηραιά Ελλάδα, η παροιμία «και το λίγο, της γριάς καλό της κάνει».

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER