Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 22:31

Συναγερμός στη Μεθώνη

Γράφτηκε από την
Συναγερμός στη Μεθώνη

Τόπος ευλογημένος η ευρύτερη περιοχή της όμορφης Μεθώνης από τα παλιά χρόνια, γι’ αυτό και οι έριδες των κατακτητών της, γι’ αυτό και το μεγαλύτερο Κάστρο των Βενετσάνων που δεσπόζει στη Μεσόγειο, γι’ αυτό και η απόβαση του Ιμπραήμ και αργότερα του Maison.

Τώρα τι γίνεται, έχει μείνει μόνο το φυσικό κάλλος, η εγκατάλειψη είναι πλήρης, ερειπωμένο και σκοτεινό φρούριο, αδιάβατος ο δρόμος της παραλίας, αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, πραγματική φενάκη η νυχτερινή συγκοινωνία στο δρόμο Μεθώνης-Πύλου.

Είναι ο πρώτος δρόμος του ελληνικού κράτους που χάραξαν και κατασκεύασαν το 1827 οι στρατιώτες του Γάλλου Στρατηγού Nicola Joseph Maison και δεν έχει ένα φανάρι για να μην κινδυνεύουν οι οδηγοί τη νύχτα, ενώ το δρομάκι μεταξύ Χανδρινού και Σουληναρίου έχει μετατραπεί σε οδό Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Στα χρόνια της Κατοχής ελλείψει σειρήνων το σήμα συναγερμού δινόταν με την καμπάνα της εκκλησίας. Σήμερα δυστυχώς έχουμε ανάλογα χρόνια Κατοχής με διαφορετικό τρόπο και πρέπει να κτυπήσουμε την καμπάνα.

Συστήσαμε λοιπόν το Σύλλογο «Ιωάννης Καποδίστριας». Επιλέξαμε την επωνυμία «Καποδίστριας», γιατί ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος διπλωμάτης από την Κέρκυρα, που διορίστηκε τον Απρίλιο του 1827 από την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας Κυβερνήτης της Ελλάδας. Ηταν ο πρώτος που συγκρότησε και οργάνωσε τα πολιτεύματα και τις υπηρεσίες ξένων χωρών όπως (Ρώσων, Αγγλων, Γάλλων, Ελβετών) και κατόρθωσε να δημιουργήσει το δοκιμαζόμενο τότε ελληνικό κράτος. Ιδρυσε Εθνικό Νομισματοκοπείο, οργάνωσε την Εμπορική Ναυτιλία, ίδρυσε την Σχολή Ευελπίδων και τις πρώτες στρατιωτικές δυνάμεις, ίδρυσε ορφανοτροφεία και σχολεία στις επαρχίες (ένα από αυτά είναι και το Καποδιστριακό Σχολείο της Μεθώνης), ίδρυσε τη Γεωργική Σχολή της Τίρυνθας, έφερε την καλλιέργεια της πατάτας, θεμελίωσε τα δικαστήρια, ίδρυσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, οργάνωσε την Ταχυδρομική Υπηρεσία. Παρά ταύτα, τον Οκτώβριο του 1831 σε ηλικία 55 ετών, δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από τους Μαυρομιχάληδες της Μάνης.

Αυτόν τον κυβερνήτη αναπολούμε, αυτόν χρειάζεται τώρα η χώρα μας, αλλά κανένας δεν του έμοιασε.

Κάνουμε τώρα μια έκκληση στους πατριώτες μας να στηρίξουν το Σύλλογο, ο οποίος έχει 70 μέλη, αντί για 20 που απαιτούνται ώστε να αποκτήσει δυνατή φωνή και να τον ακούσουν οι αρμόδιοι. Μεμονωμένες κινήσεις δεν αρκούν για την αλλαγή του τόπου μας.

Οι σκοποί του Συλλόγου όπως δεσμευτικά αναφέρονται στο καταστατικό του είναι οι ακόλουθοι:

1. Η συμβολή στην ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου (ποιότητα ζωής) μέσω της καλλιέργειας σχέσεων αλληλεγγύης και προώθησης του Εθελοντισμού, των μελών όπως και των κατοίκων της Μεθώνης και της ευρύτερης περιοχής που ορίζεται από τους οικισμούς Φοινικούντα, Φοινίκη, Ευαγγελισμός, Καμάρια, Λαχανάδα, Καινούργιο Χωριό-Βαράκες.

2. Η μελέτη και ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και η διεκδίκηση λύσεων και εφαρμογών, όπως επίσης και η προαγωγή των γενικότερων συμφερόντων των κατοίκων Μεθώνης και ευρύτερης περιοχής.

3. Η μελέτη, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού κάλλους του φυσικού περιβάλλοντος της Μεθώνης και της ευρύτερης περιοχής, η ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, όπως και η διαρκής προσπάθεια για καλλωπισμό και ευπρεπισμό δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων.

4. Η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού, ιστορικού, λαογραφικού και γενικότερα πνευματικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η λειτουργία τμημάτων Θεάτρου, Χορού, Μουσικής, Εικαστικών, Κινηματογράφου, Φωτογραφίας κλπ. Η έκδοση εφημερίδας (έντυπης και ηλεκτρονικής), περιοδικών, λευκωμάτων κλπ.

5. Παρεμβάσεις προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας και παραστάσεις προς όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς για την εκτέλεση έργων προς ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίας και των πολιτιστικών μνημείων της Μεθώνης, όπως και της ευρύτερης περιοχής.

 

Μεθώνη, 6.7.2016

Ο Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής

Νίκος Δ. Φωτόπουλος

Δικηγόρος

Εισαγγελέας Εφετών ε.τ.


NEWSLETTER