Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 21:25

Φάτε πεινασμένοι τα... χρωστούμενα Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Φάτε πεινασμένοι τα... χρωστούμενα Ι Γ. Μασσαβέτας

Τι να πρωτογράψει κανείς για αυτή την επιχείρηση εντυπωσιασμού, με τη δημοσίευση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου; Εδώ δεν πρόκειται για εφαρμογή της λαϊκής παροιμίας «ο Εβραίος σαν πεινάσει τα παλιά τεφτέρια πιάνει». Διότι η ενασχόληση με τα «παλιά τεφτέρια» έχει νόημα όταν πράγματι δεν κοροϊδεύεις και τον εαυτό σου και τους άλλους. Οταν δηλαδή το «έχω λαμβάνειν» έχει αντίκρισμα ελπίδας: ότι μπορείς πράγματι να εισπράξεις αυτά που καμαρώνεις ότι σου χρωστάνε.  

Με μια πρώτη ματιά σε αυτούς τους πινάκες, όπου στις περιπτώσεις των νομικών πρόσωπων στάθηκα μόνον σε όσα εμφανίζονται να οφείλουν άνω των 10 εκατομμυρίων, καταλήγεις σε μερικά βασικά συμπεράσματα, κύριο των οποίων είναι το «άνθρακες ο θησαυρός». 

Πρώτον, διότι μεταξύ των μεγάλων οφειλετών εμφανίζεται να χρωστά... το Δημόσιο στον εαυτό του εκατοντάδες εκατομμύρια. Και αν μεν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, μπορεί να ελπίζει ότι κάτι θα πάρει, σε άλλες έπρεπε ήδη να έχει «σβήσει» τα χρέη, αφού δεν μπορεί να πάρει τίποτε. Οπως για παράδειγμα από τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που θα «εξυγίαινε», επί ΠΑΣΟΚ, τις «προβληματικές» - και ο οποίος εμφανίζεται να χρωστά 52,6 εκατομμύρια, συν άλλα 22,6 της «Ελίντα» που θα... έσωζε την Izola και την Escimo. Οπως δεν πρόκειται να πάρει τίποτε από την πρώην «Ολυμπιακή» και άλλους τέτοιους νεκρούς φορείς.

Δεύτερον, γιατί ο κατάλογος θυμίζει και ολίγον... νεκροταφείο. Τι θα πάρεις από πεθαμένες εδώ και δεκαετίες επιχειρήσεις όπως οι ΧΡΩΠΕΙ, «Αιγαίον», «Πειραϊκη-Πατραϊκή», «Μινιόν», «Ασπιώτη-ΕΛΚΑ» και άλλες ων ουκ εστί αριθμός; Το... μακρύτερο. 

Τρίτον, διότι ως τώρα δεν έχουμε δει σοβαρά δείγματα ότι η πολιτική εξουσία -και όχι οι δικαστές, που κάτι έχουν κάνει- έχει την πρόθεση να βάλει χέρι σε οφειλέτες όπως ο Κόκκαλης για τον «Φλας», ΠΑΟΚ, Ηρακλή και Αρη Θεσσαλονίκης, Πανιώνιος, ΑΕΚ, Αθηναϊκός, Καβάλα κ.λπ.

Τέταρτον, διότι εξαιρετικώς αμφιβάλλω αν έχουν έστω πρόθεση να «βάλουν χέρι» σε «δικούς τους» οφειλέτες σαν τον έκδοτη της νέας «Αυριανής», υμνητή του Τσίπρα, Γιώργο Κουρή, που μόνο από το «Αλτερ» οφείλει πάνω από 110 εκατομμύρια, ή τον Βρυώνη του «Ε».

Αρα; Φάτε θέαμα οφειλετών, για να ξεχάσετε ότι εσάς, που χρωστάτε ελάχιστα, ίσως από πραγματική αδυναμία, μπαίνουμε και σας κατάσχουμε μισθούς και συντάξεις.


NEWSLETTER