Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 22:53

Συνολική μελέτη για το Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Σπίτια "κρέμονται" στη θάλασσα, βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού στην περιοχή από το "Messinian Bay" προς τη Μικρή Μαντίνεια.

Η διάβρωση των ακτών που προκαλεί το πρόβλημα, δείχνει να επιδεινώνεται μετά τα μεγάλα έργα προστασίας που έγιναν στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι όταν παρεμβαίνεις σε μια θαλάσσια περιοχή, με στόχο να την προστατεύσεις από τη διάβρωση, το πρόβλημα μεταφέρεται με την ίδια και μεγαλύτερη ταχύτητα πιο δίπλα αμέσως μετά.

Ετσι έγινε και στην Καλαμάτα, από τη μαρίνα προς τη Δυτική Παραλία και τον Κορδία. Πριν φτιαχτεί η μαρίνα, η περιοχή πλημμύριζε, τα παραλιακά οικόπεδα κολυμπούσαν από τη θάλασσα και όλοι πωλούσαν όσο - όσο, γιατί η περιοχή ήταν υποβαθμισμένη. Με τη μαρίνα το πρόβλημα μεταφέρθηκε πιο δυτικά, μετά τις εκβολές του Νέδοντα και η περιοχή σώθηκε από τα μπάζα των σεισμών του 1986. Ομως, το πρόβλημα πήγε πιο δυτικά στον Κορδία. Εγινε το έργο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, με τη μελέτη Φράγκου, η ακτή μπαζώθηκε με τη φερτή άμμο και κοντεύει να φθάσει στα βράχια του έργου. Ομως, η θάλασσα "τρώει" την παραλία πιο δυτικά, από τα Μιχαλοπουλέικα προς τη Διασπορά. 

Το ίδιο γίνεται και από την ανατολική πλευρά, μετά τα έργα στις παραλίες της Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας. Το πρόβλημα μεταφέρεται πιο βόρεια, προς το "Ακτή Ταΰγετος" και το "Messinian Bay". Και όσο θα συνεχίζεται η παρέμβαση με έργα προστασίας, τόσο πιο γρήγορα θα μεταφέρεται το πρόβλημα προς τη Βέργα και το "Φιλοξένια".

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου, στον Αγιο Ανδρέα Λογγάς και στο Πεταλίδι. Στον Αγιο Ανδρέα έχει γίνει μελέτη και στο Πεταλίδι είναι στη φάση της εκπόνησης.

 

Με αποσπασματικές παρεμβάσεις, με τοπικές μελέτες ανά περιοχή, δε θα δίνεται λύση και το πρόβλημα της διάβρωσης θα μετακινείται όλο και πιο δίπλα. Ειδικός δεν είμαι, αλλά η εικόνα με τα βράχια και τα μπλόκια μέσα στη θάλασσα είναι αποκρουστική. Οπως πάμε, θα γεμίσουμε το Μεσσηνιακό Κόλπο μπλόκια και το πρόβλημα δε θα λυθεί. Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξεταστεί μια συνολική λύση. Να μελετηθεί ο Μεσσηνιακός Κόλπος στο σύνολό του. Σε αυτή την προοπτική λόγο πρέπει να έχουν τα αρμόδια πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι η πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Μεσσηνιακού Κόλπου.