Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 19:23

Ναυαγοσώστης: Απαραίτητη προϋπόθεση, όχι πολυτέλεια!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι χαρούμενες και οι ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού βρίσκονται στο μυαλό των περισσότερων για μεγάλο διάστημα και δημιουργούν συχνά μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη θερινή περίοδο. Με μία αντίστροφη μέτρηση συχνά, που θυμίζει τις ημέρες που απομένουν για την απόλυση από το στρατό.

Αυτή είναι η μία διάσταση -με θετικό πρόσημο- για το καλοκαίρι, καθώς υπάρχει και η άλλη πλευρά του θέρους με καταστάσεις, που δημιουργούν πανικό και φόβο και είναι από αυτές, που με λίγες λέξεις λέμε συχνά “να μην σου τύχει”.

Το τρέχον καλοκαίρι δυστυχώς μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από τις νέες καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και από πολλούς πνιγμούς λουόμενων. 

Σήμερα επιλέγουμε το δεύτερο θέμα με αφορμή ένα περιστατικό, ευτυχώς με θετική κατάληξη, στο Καλό Νερό. Μία όμορφη πολυσύχναστη παραλία της Μεσσηνίας, γνωστή μάλιστα για τα “τρελά” ρεύματα του Ιονίου, χωρίς ναυαγοσώστη.

Εκεί λοιπόν το περασμένο Σάββατο μία γυναίκα, καθώς κολυμπούσε ζήτησε επειγόντως βοήθεια. “Αγωνιζόταν να κρατηθεί στο νερό και φαινόταν εξασθενημένη απ’ την υπερπροσπάθεια που κατέβαλλε, καθώς ήταν σίγουρο πως πάλευε για αρκετή ώρα μέχρι να την αντιληφθεί ο κόσμος, γιατί ήταν στην απομονωμένη άκρη της παραλίας του Καλού Νερού. Το ρεύμα όλο και την απομάκρυνε από την ακτή” περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας.

Για καλή της τύχη στην περιοχή βρέθηκαν κάποια άτομα με διάθεση και δυνατότητα να βοηθήσουν. Μεταξύ αυτών και οι Αίαντας - Βασίλειος Αποστόλου και Κανέλλος Γκόγκας, που τελικά έσωσαν τη γυναίκα με αυτοθυσία από βέβαιο πνιγμό.

Η παραπάνω ιστορία, καθόλα αληθινή, παρουσιάζει χαρακτηριστικά για μία ακόμα φορά την ανάγκη ύπαρξης ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες ελληνικές παραλίες. Κάτι δυστυχώς, που ακόμα σε πολλές περιοχές θεωρείται... πολυτέλεια ή “έξτρα υπηρεσία”.

Ευθύνες υπάρχουν συχνά και από την πλευρά λουομένων, που θέτουν απερίσκεπτα τον εαυτό τους σε κίνδυνο, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανυπαρξία ναυαγοσωστών σε εκατοντάδες παραλίες με πολύ κόσμο.

Αποτελεί θεμελιώδη υπηρεσία με ευθύνη της Πολιτείας, αλλά γιατί όχι και των επαγγελματιών, σε μία χώρα, που κατά μεγάλο ποσοστό “αναπνέει” από τον τουρισμό και θέλει να συνεχίζει να παίρνει πολλά από αυτόν τον κλάδο της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017 17:58