Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 16:40

Μικροπολιτική και νόμοι 

Γράφτηκε από την

Μικροπολιτική και νόμοι 

 

Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία το σωστό και το δίκαιο το καθορίζουν οι νόμοι. Οι πολίτες δεν βγαίνουν δημόσια ή "φορώντας" κάποιες φορές τον μανδύα ενός πολιτικού χώρου να αμφισβητήσουν ό,τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά τυπικούς ελέγχους νομιμότητας της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, είτε αφορά διεθνείς συνθήκες και προβλεπόμενα από διμερείς συμφωνίες για παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. 

Βέβαια, ο ίδιος "αγανακτισμένος πολίτης" ο οποίος θα καταδικάσει την... ανάλγητη κρατική εξουσία μέσα από τα social media ή θα κραυγάσει το δίκιο του στα δελτία ειδήσεων, είναι ο ίδιος που διαμαρτύρεται ότι ουδείς ασχολείται με την τήρηση της νομιμότητας, ότι κανένας έλεγχος δεν γίνεται και ζουν ξεχασμένοι στον τόπο τους. Και αυτό ξεκινά από πιο βαθιά, από τα χρόνια της κοινωνικοποίησής μας και το σχολείο, από το κατά πόσο μάθαμε να σεβόμαστε τους κανόνες και να δεχόμαστε τις επιπτώσεις όταν τους παραβαίνουμε. Εχει να κάνει και με την παιδεία που παίρνουμε μέσα από το σπίτι μας, που τις περισσότερες φορές δεν διαφέρει σημαντικά από την υπάρχουσα τάση της κοινωνίας. Και η ελληνική κοινωνία έχει μάθει πως αν παραβείς τους κανόνες δεν θα έχεις επιπτώσεις, αν παρανομήσεις ξέρεις ότι υπάρχει ένα παραθυράκι του νόμου που θα σε γλιτώσει, αν εισπράξεις ένα πρόστιμο ξέρεις ότι θα το ξεπληρώσεις σε δόσεις, και αν... 

Επιστρέφω, όμως, σε αυτό με το οποίο ξεκίνησα, την ευκολία που οι πολίτες ζητάμε την εξαίρεση από τους νόμους και τους κανόνες, κι αυτό το κάνουμε εκθέτοντας όχι τον εαυτό μας, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς. Αλλά, δυστυχώς, εδώ στο Νότο της Ευρώπης όποιος έχει τους περισσότερους κολλητούς σε πόστα εξουσίας και ως δημόσιο βήμα έναν προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, χαράσσει μικροπολιτική. Οσο για εμάς τους υπόλοιπους, που αντιστεκόμαστε στη νομενκλατούρα των μετρίων, καλό μας κουράγιο! 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 16:42