Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 21:01

Η (σωστή χρήση της) ΛΕΑ σώζει...

Γράφτηκε από τον

Η (σωστή χρήση της) ΛΕΑ σώζει...

 

“Τζιπ έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί εξαιτίας μιας βλάβης στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), στον αυτοκινητόδρομο λίγο μετά τη σήραγγα Ραψομμάτη”.

Περιστατικό της Κυριακής με απολογισμό 4 τραυματίες, που από τύχη δεν εξελίχθηκε χειρότερα.

Το συμβάν αυτό φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης, τα οφέλη από τη σωστή χρήση και τους κινδύνους από την κατάχρηση.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η ΛΕΑ έχει σκοπό να υπάρχει ελεύθερος διαθέσιμος χώρος ακόμα και σε συνθήκες πυκνού μποτιλιαρίσματος στον αυτοκινητόδρομο, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα υπηρεσιακά οχήματα (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, περιπολικά) και τα οχήματα των εταιρειών, που διαχειρίζονται τον οδικό άξονα, να μπορούν να διέρχονται και να επεμβαίνουν. 

Δεν χρειάζεται πάντως να ταξιδεύεις και κάθε μέρα στον αυτοκινητόδρομο για να δεις πόσο συχνά οδηγοί... εκμεταλλεύονται τη ΛΕΑ ακόμα και για προσπεράσεις, θεωρώντας την όπως φαίνεται ως... Λωρίδα Εξυπνάκηδων Αυτοκινητιστών, οι οποίοι αγνοούν τους κινδύνους, που μπορεί να έχει η κατάχρησή της.

Η ΛΕΑ λοιπόν μπορεί να σώσει ζωές αν την χρησιμοποιούμε σωστά, αλλά μπορεί και να αφαιρέσει ζωές αν την χρησιμοποιούμε όπως γουστάρουμε. Δυστυχώς επειδή συχνά παρατηρούνται κρούσματα της δεύτερης περίπτωσης, αναγκαζόμαστε και από αυτήν εδώ τη στήλη να αναφερθούμε για μία ακόμα φορά σε αυτονόητα ζητήματα.

Ας προβληματιστούμε λοιπόν όλοι γύρω από την οδική ασφάλεια, χωρίς να περιμένουμε το επόμενο τροχαίο για να χτυπήσουν μέσα μας τα καμπανάκια της (αυτο)προστασίας!