Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 16:57

Αρχοντικά μέσα και έξω

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Μοναδικής ομορφιάς ζωγραφικός διάκοσμος έγινε γνωστό ότι κοσμεί το διατηρητέο Ανδρεάκου στον πεζόδρομο της Αριστομένους, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας. Γεγονός, που δίνει μία διαφορετική διάσταση στο ζήτημα της διάσωσης των διατηρητέων της πόλης.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα από όσα συζητούνταν και γράφονταν γύρω από αυτό το θέμα είχαν να κάνουν κυρίως με τη διάσωση των εξωτερικών τμημάτων των ιστορικών αυτών κτηρίων, χωρίς ουσιαστικά τις περισσότερες φορές να απασχολεί τι κρύβουν στο εσωτερικό τους.

Και να λοιπόν που στο πλαίσιο των εργασιών για την αναμόρφωση και αξιοποίησή του, η Καλαμάτα γνώρισε ότι μπορεί να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα εσωτερικά τμήματα των διατηρητέων. Πράγμα άκρως λογικό, καθώς η ιστορία τους πάει πολύ πίσω στο χρόνο και σε εποχές που συνηθιζόταν στα κέντρα ιδίως των πόλεων να υπάρχουν αρχοντικά οικήματα.

Ολη αυτή η ιστορία λοιπόν αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να βρεθούν οι τρόποι για τη διάσωση και αξιοποίηση των κτισμάτων αυτών, που μπορούν να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο διάφορες γωνιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οι δυσκολίες φυσικά για κάτι τέτοιο αρκετές, αλλά υπάρχουν “έξυπνοι” τρόποι για να ξεπεραστούν εμπόδια και να έρθουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και πάλι κτίσματα, που ρημάζουν εδώ και δεκαετίες και που όχι μόνο απαξιώνονται στη συνείδηση του κόσμου, αλλά αποτελούν ενίοτε κίνδυνο και για τη δημόσια ασφάλεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 15:18