Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 16:07

Η σχολή εισαγωγής δεν είναι προσωπικό δεδομένο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους υποψήφιους φοιτητές.

Για μία ακόμα χρονιά όμως δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εισακτέων, όπως παραδοσιακά γινόταν επί δεκαετίες. Και αυτό λόγω... προσωπικών δεδομένων.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τις επιδόσεις τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, εισάγοντας τους κωδικούς τους - και ως εδώ μια χαρά. Κατά τα άλλα οι υπόλοιποι είδαν αναρτημένους κωδικούς (που μόνο οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι αντιστοιχούν σε αυτούς) και δίπλα το τμήμα εισαγωγής.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα προσωπικό δεδομένο και τι όχι; Προσωπικό δεδομένο είναι η βαθμολογία των μαθητών και κατ' επέκταση τα μόρια που συγκέντρωσαν και ενδεχομένως και η σειρά εισαγωγής τους στη σχολή. Οχι όμως και η σχολή, καθώς αποτελεί μία δημόσια θέση.

Ακόμα δε και αν κάποιος σταθεί στο ιδιαιτέρως αυστηρό πλέον νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον μαθητή δεν επιθυμεί την δημοσιοποίηση του ονόματός του, αυτό να δηλώνεται κατά τη διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών.

Ετσι και ο ίδιος θα προστατευόταν (από τι άραγε;), αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, που δεν θα είχαν πρόβλημα, θα έβλεπαν το όνομά τους να ανακοινώνεται δίπλα στη σχολή προτίμησής τους.

Την ώρα που στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο καταλύθηκε κάθε έννοια προσωπικού δεδομένου, με τηλεφωνήματα από πολιτευτές σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ δηλώσει ότι θέλουν να δέχονται τέτοιες κλήσεις, και ενώ καθημερινά οι διά τηλεφώνου πωλητές εξακολουθούν να καλούν τον οποιονδήποτε πρωί – μεσημέρι – απόγευμα – βράδυ, η ευαισθησία για τη μη ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων... κρίνεται επιεικώς άστοχη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 14:17