Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 15:07

Λείπουν στη Μεσσηνία οι δομές περίθαλψης ασθενών με άνοια

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λείπουν στη Μεσσηνία οι δομές περίθαλψης ασθενών με άνοια

Το κέντρο θεραπευτικής φροντίδας για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ αναμένετο να ανοίξει τον Απρίλιο του 2019 προσφέροντας τις δωρεάν υπηρεσίες του σε πάσχοντες και τους φροντιστές τους.

Στο Νομό Μεσσηνίας υπάρχουν περίπου 5.000 ανοιακοί ασθενείς και νοσούντες με Αλτσχάιμερ, ενώ πολλοί είναι αδιάγνωστοι γιατί δεν έχουν πάει σε γιατρό ή γιατί οι οικογένειές τους το κρύβουν από τον περίγυρό τους. Εν τω μεταξύ, στην Πελοπόννησο δεν υπάρχει ούτε κέντρο ημέρας, ούτε ξενώνας που να μπορεί να απασχολήσει και να φιλοξενήσει ασθενείς με άνοια, τόσο αρχικού όσο και τελικού σταδίου. Στη Μεσσηνία, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, κανείς δεν μπόρεσε υπεύθυνα να προσδιορίσει χρονικά πότε θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές, τις οποίες το υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει για το νομό και συγκεκριμένα για την Καλαμάτα, από το φθινόπωρο του 2018.

Ετσι, στο νομό ό,τι δομές υπάρχουν είναι από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, που όμως βοηθούν “το κατά δύναμιν” περιπτώσεις ανοιακών ασθενών, όπως και μια ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς πάντως να είναι κατά αποκλειστικότητα χώροι που απευθύνονται σε ασθενείς με άνοια. Γενικότερα, δεν υπάρχουν παροχές και υποστήριξη ούτε για τους φροντιστές των ασθενών σε επίπεδο δομών, παρά μόνο το εθελοντικό Σωματείο ΜΕΣΕΝΑ, που μέσα από δράσεις και συναντήσεις στην κοινότητα ευαισθητοποιεί, ενημερώνει, συμβουλεύει, υποστηρίζει και αφουγκράζεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές.

Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι το 89% των ατόμων με άνοια φροντίζεται στο σπίτι, ενώ το 77% των φροντιστών είναι γυναίκες, που λόγω της φροντίδας του ασθενούς έχουν χάσει την εργασία τους. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα έξοδα που απαιτεί η φροντίδα ενός ανοιακού ασθενή, ο μεγαλύτερος αριθμός των οικογενειών δυσκολεύεται να τα καλύψει, καθώς επιδόματα αναπηρίας για άτομα με άνοια δίδονται πολύ δύσκολα και αφού πρέπει να προηγηθεί μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία. Η εναλλακτική δε που παρέχουν δομές για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ασθενών με άνοια (ιδιωτικές, κρατικές, αλλά και μέσω των Μητροπόλεων) στην ελληνική περιφέρεια, φαντάζουν ελάχιστες μπροστά στον τρομακτικά αυξανόμενο αριθμό ατόμων που κατακλύζουν πλέον ιδρύματα και οίκους ευγηρίας και επίσης δεν εξειδικεύονται καθαρά και μόνο σε ασθενείς με άνοια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 15:15

NEWSLETTER