Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 11:42

Τα… κακοδουλεμένα γρανάζια της e-Justice

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα… κακοδουλεμένα γρανάζια της e-Justice


Μια είδηση, που έχει περάσει απαρατήρητη ή στην καλύτερη περίπτωση στα… ψιλά μέσα στο κλίμα των ημερών, τον επικείμενο εμβολιασμό για τον Covid-19 και το “κυνήγι” των κορονοπάρτι, είναι ο κίνδυνος να μπει στο αρχείο μεγάλος αριθμός υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν υπαχθεί στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών (ο γνωστός νόμος Κατσέλη), ώστε να προστατευτεί από τις τράπεζες η περιουσία τους. Στην ουσία, δηλαδή, για να μην εκπλειστηριαστεί η πρώτη τους κατοικία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.
Ωστόσο, απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός εκδίκασης των αιτήσεών τους (η πρώτη προθεσμία λήγει στις 15 Ιανουαρίου), μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία λειτουργεί ελλειμματικά. Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στον δικηγορικό κλάδο σε άλλες περιοχές της χώρας, γιατί ενώ οι ημερομηνίες “τρέχουν”, οι δικηγόροι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Αν όμως δεν ολοκληρωθεί, δεν θα δοθεί στους εντολείς τους η δυνατότητα να εξεταστεί η υπόθεσή τους από τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, και μεταξύ αυτών το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Αυτό γιατί στην περίπτωση που δεν επαναπροσδιοριστεί η αίτηση, τότε μπαίνει αυτόματα στο αρχείο και ο πολίτης μένει απροστάτευτος απέναντι στους δανειστές του, χωρίς μάλιστα να έχει τη δυνατότητα κάποιας εναλλακτικής. Και, δυστυχώς, η κινητοποίηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι ανάλογη με το σημαντικό αριθμό νοικοκυριών τα οποία αφορά, ενώ και στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, θυμίζουμε ότι εκκρεμούν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
Για να γίνει πιο κατανοητό, να επισημάνουμε ότι ναι μεν η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει ξεκινήσει από 1 Δεκεμβρίου, αλλά στην πράξη το σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο των αιτήσεων. Με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθημερινά πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ για διαστήματα ακόμα και μερικών ημερών το σύστημα παραμένει πρακτικά νεκρό και είναι αδύνατη η καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι πάντως έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο, αλλά οι δικηγόροι προειδοποιούν πως αν δεν δοθεί παράταση στις προθεσμίες για τον υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις θα τεθούν αυτόματα στο αρχείο, με τις προβλεπόμενες στη συνέχεια συνέπειες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 09:43

NEWSLETTER